16 Mayıs 2007 00:00

Komşu ‘fon skandalı’na karşı genel greve çıktı

Yunanistan’da tüm kamu ve özel sektör çalışanları, dün hükümetin “çalışanlara ait sosyal güvenlik fonları” skandalına karşı 24 saatlik genel greve gitti.

Paylaş

Yunanistan’da tüm kamu ve özel sektör çalışanları, dün hükümetin “çalışanlara ait sosyal güvenlik fonları” skandalına karşı 24 saatlik genel greve gitti.
Yunanistan Çalışma ile Ekonomi bakanlıklarının imza attığı skandala karşı başta başkent Atina, Pire ve Selanik olmak üzere 50’ye yakın il ve ilçede sokaklara çıkan grevci işçi ile emekçilerin eylemleri özellikle kamu alanları ile ulaşımda etkili oldu. Grev nedeniyle Atina genelinde ulaşım neredeyse durdu.
Skandalın iç yüzü
Yunanistan’da grev kararı, bir süre önce patlak veren sosyal güvenlik fonları skandalı nedeniyle alındı. Çalışma ile Ekonomi bakanlıklarının fonlarda toplanan paraları yabancı bir yatırım şirketi aracılığıyla “borsayı dengelemek” için kullandığı ortaya çıktı. Yunan basınında yer alan haberlerde, sosyal sigorta fonlarına aracı kurumlar aracılığıyla yüksek fiyattan devlet tahvilleri satıldığı ve yetkili makamların ise bu duruma müdahale etmediği belirtilmişti. Bakanlıkların, emekçilere ait milyarlarca Avro’luk fonlarla borsa oynadıklarının ortaya çıkması işçiler arasında tepkilere neden olmuştu.
Yaygın katılım
24 saatlik grev kararı, “Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu” (ADEDY) ve “Yunanistan İşçi Konfederasyonu” ve “Mücadeleci İşçiler Konfederasyonu” (PAME) tarafından alındı.
Grev süresince tüm devlet daireleri, okullar ve bankalar kapalı kalırken, yerel yönetim çalışanları ile toplu taşıma araçları da hizmet vermedi. Atina ile Pire’de devlet hastanelerinde görevli doktorlar, liman çalışanları ve inşaat işçileri de greve gitti.
Geçen hafta 24 saatlik grev kararı alan ve uygulayan Atina Gazeteciler Sendikası da (ESHEA) greve destek verdi.
Atina’da iki ayrı miting
Başkent Atina’da grev nedeniyle iki ayrı miting düzenlendi. ADEDY ile İşçi Konfederasyonu’nun mitingine 3 bin kişi katılırken, PAME mitingine ise 10 bine yakın işçi ile emekçi katıldı. Mitinge, uluslararası bir toplantı için Yunanistan’da bulunan EMEP GYK üyesi Sabri Topçu da katıldı. Sendikalar, kentteki ulaşımın durma noktasına gelmesi nedeniyle birçok işçinin yollarda kaldığını ve bu nedenle katılımın beklenilenden az olduğunu ifade etti.
Mitinglerde, hükümetin işçilere ait fonlarla borsada oynadığı kumar protesto edilirken, fona ait paraların son kuruşuna kadar iade edilmesi istendi. Bunun yanı sıra, emeklilik, ücretlere zam, çalışma koşullarının şartların iyileştirilmesi, parasız eğitim ile sağlık talepleri de ön plana çıktı.
‘Hırsızlar şebekesi’
PAME’nin düzenlediği mitingde konuşan PAME yöneticisi Yorgos Katsiotis, işçi ve emekçilere mezarda emekliliği reva görenlerin, işsizliğe mahkum edenlerin, ücretlere zam konusunda ayak direyenlerin ve özelleştirmelerden yana tutum alanların, işçi ile emekçilerin parasıyla kurulan emekli sandıklarını peşkeş çektiklerini ifade etti. İşçilerin bunu kabul etmeyeceğini belirten Katsiotis, hükümeti “hırsızlar şebekesi” diye niteledi.
Bu arada PAME Sözcüsü Yorgus Mavrikos, gazetemize yaptığı açıklamada, sermayenin saldırılarının bütünüyle emekçilerin geleceğini karartmaya yönelik olduğunu ifade ederek, “Ancak bu saldırılar püskürtülemez değil. Önümüzdeki süreçte saldırı politikalarına karşı tepkiler yükselerek sürecek” dedi.
Uluslararası dayanışma
Yunanistanlı işçi ve emekçilere seslenen Sabri Topçu ise “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganları eşliğinde, “sermaye saldırılarının tüm ülkelerde benzer olduğuna” dikkat çekerek, Yunanistanlı emekçilerin verdiği mücadeleye Türkiyeli işçilerin desteğinin tam olduğunu vurguladı. İstanbul 1 Mayıs’ına yönelik polis saldırılarına da değinen Topçu, saldırıların işçilerin bayramlarını kutlamasına engel olamadığını işaret etti.
Miting, işçilerin Meclis ile Ekonomi Bakanlığı’na yürümesi ile sürdü. Yürüyüş boyunca işçi ve emekçilere, gençlerin yoğun olarak eşlik etmesi dikkat çekti. (Atina/EVRENSEL)
Seyit Aldoğan
ÖNCEKİ HABER

‘Mumia’ya Özgürlük’ eylemleri yarın

SONRAKİ HABER

Almanya’da Telekom grevi yaygınlaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa