16 Mayıs 2007 00:00

‘Mumia’ya Özgürlük’ eylemleri yarın

25 yıldır cezaevinde idam yolunda bekletilen Amerikalı gazeteci, köşe yazarı ve aktivist Mumia Abu-Jamal’e destek ve Bush yönetimini protesto için dünya genelinde yapılan eylemler kervanına Türkiye de katılıyor.

Paylaş

25 yıldır cezaevinde idam yolunda bekletilen Amerikalı gazeteci, köşe yazarı ve aktivist Mumia Abu-Jamal’e destek ve Bush yönetimini protesto için dünya genelinde yapılan eylemler kervanına Türkiye de katılıyor. Gazetemiz, yarın yeniden yargıç karşısına çıkacak olan yazarımız Mumia Abu-Jamal için Ankara ile İstanbul’da “Mumia’ya Özgürlük” eylemleri düzenleyecek.
Yarınki eylemler, başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede de eşzamanlı olarak gerçekleştiriliyor.
Ankara’da ABD Büyükelçiliği önünde yapılması planlanan eylem saat 12:30’da, İstanbul’da Galatasaray Postanesi önünde yapılması plananan eylem ise saat 11:30’da gerçekleştirilecek. İstanbul’daki “Mumia’ya Özgürlük” eylemi kapsamında, Amerikan Konsolosluğu’na yazarımız Mumia’nın serbest bırakılması için faks eylemi de yapılacak. Eyleme, gazeteciler, aydın ile yazarlar, insan hakları örgütleri ve sendikaların da destek vermesi bekleniyor.
Mumia Abu-Jamal, bundan önce iki kez idam sehpasından tüm dünyada gerçekleştirilen eylemler ve tepki sayesinde kurtulmuştu. Bu açından eylemlere katılım hayati önem taşıyor.
Dava yarın
Avukatlarının itirazı ve insan hakları kuruluşlarının baskısı sonucunda yarın Amerikan Federal Temyiz Mahkemesi’nde görülecek olan davada Abu-Jamal, tekrar hakim karşısına çıkacak. Mahkeme, Jamal’in avukatlarının şimdiye kadar gelişen yargılanma sürecinin “adaletsiz ve ırkçı temelde yapıldığı” yönündeki itirazlarını görüşecek.
Abu-Jamal, Temmuz 1982’de Daniel Faulker adlı bir “beyaz polisi öldürmek” iddiasıyla tutuklanmış ve ölüm cezasına mahkum edilmişti. Jamal’in yargılanması hukuki bir skandala dönüşmüştü. 25 yıldır “Ölüm Yolu”nda bekletilen Mumia, Türkiyeli okurlarına yıllardır “Özgürlük Yolu” isimli köşesinden sesleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ateşkes açıklandı, ama çatışma sürdü

SONRAKİ HABER

Komşu ‘fon skandalı’na karşı genel greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...