16 Mayıs 2007 00:00

Yaptırımlar İran’ı etkilemiyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) denetçileri, İran’ın teknolojik sorunları çözerek geniş ölçekte “uranyum zenginleştirmeye başladığını” belirtti.

Paylaş

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) denetçileri, İran’ın teknolojik sorunları çözerek geniş ölçekte “uranyum zenginleştirmeye başladığını” belirtti. Kurumdan yapılan açıklamaya göre Natanz tesisinde yapılan ufak çaplı incelemede denetçiler, İranlı mühendislerin bin 300 santrifüj kullanarak nükleer reaktörler için gerekli miktarda yakıt sağladığını tespit etti. Bu durum, İran’ın kısa süre içinde nükleer enerjiden faydalanabileceğini gösteriyor. Yakın zamana kadar İranlı uzmanlar, santrifüjlerden nükleer yakıt sağlamayı başaramıyordu.
UAEA Genel Direktörü Muhammed El Baradey, “Zenginleştirmeyi nasıl yapacaklarına dair oldukça bilgi sahibiler” diyerek “Bundan sonra sorun, sadece bu bilginin uygulanması sorunu” ifadesini kullandı. Ancak yine de uzmanlar, İran’ın henüz, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın ilan ettiği gibi “sanayi düzeyinde” nükleer enerji elde etmelerinin kolay olmadığını belirtiyor.
New York Times’ın haberine göre İran’ın nükleer silah üretmesi ise çok zor. Bunun için teknolojik zorlukların yanında, IAEA denetçilerinin ülkeden çıkarılması gibi diplomatik ve siyasi zorluklar da var. Nükleer silah üretilse bile bunların uygun füze başlıklarına yerleştirilmesi ise ayrı bir sorun. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Taliban intikam istiyor

SONRAKİ HABER

Talabani: İngilizler direnişçilerle görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...