16 Mayıs 2007 00:00

Operasyonlar yaylacılığı vuruyor

Bölgede yoğunlaşan operasyonlarla birlikte yayla yasakları da başladı. Yayla yasağı ise hayvancılıkla uğraşanları olumsuz etkiledi.

Paylaş

Bölgede yoğunlaşan operasyonlarla birlikte yayla yasakları da başladı. Yayla yasağı ise hayvancılıkla uğraşanları olumsuz etkiledi. Daha önce köylerinden ayrılmak zorunda kalan ve çatışmaların sona ermesiyle birlikte köylerine gidebilen vatandaşlar, operasyonların başlamasıyla birlikte tekrar mağduriyet yaşamaya başladı. Buldu ve Çağlar aileleri, bu mağduriyeti yaşayan ailelerden.
Bingöl’ün Genç ilçesinin Kava (Bılokan) köyünün yakılması nedeniyle 1994 yılında Buldu ve Çağlar aileleri, Diyarbakır’a göç etti. Yakup Buldu (44) ve Abdulselam Çağlar (20) da her yıl yaylaya çıkmak için gittikleri köylerine bu yıl operasyonların yoğunlaşması nedeniyle askerlerin izin vermediğini belirttiler. 7 çocuk babası olan Buldu, Diyarbakır’a yaptıkları zorunlu göçlerin ardından ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya kaldıklarını kaydederek “Katırla Dicle Nehri’nin diğer tarafından ailelerin yakacaklarını taşıyarak para kazanmaya çalıştım. Daha sonra katırcılık işi fazla kalmadığı için bu işi bırakarak hamallık yapmaya başladım. Para kazanamayınca bir şirkette asgari ücret karşılığında şoförlük yapmaya başladım” dedi.
‘Parayla otlatıyorum’
Halen şoförlük ve hayvancılıkla uğraşan Buldu, köylerinden ayrıldıktan sonra yayla yasağının da başladığını hatırlatarak şunları belirtti: “Diyarbakır’da hayvanları ve kendimi tehlikeye atarak Dicle Nehri kıyısını geçerek yeşil alanda hayvanları otlatıyorum. Mal sahibi bir ay için 150 YTL isteyebiliyor. Parayla hayvanları otlatıyorum. Dicle Nehri’ni geçmediğim zaman da merkezde otlatıyorum hayvanları. Otlattığım yerler hep bahçe olduğu için bahçe sahipleri ve bekçiler ile sorun yaşıyorum.”
2000 yılında yayla yasağının kalktığını köylülerden öğrendikten sonra her yıl hayvanlarını otlatmak ve ekinlerini biçmek için bahar aylarında köylerine gittiğini söyleyen Buldu, ancak bu yıl operasyonların yoğunlaşması nedeniyle tekrar yayla yasağının getirildiğini söyledi. Köylülerin yaylaya çıkmak için gittikleri köylerinde askerlerin onlara “Sizin can güvenliğinizi sağlayamayız” diyerek geri çevirdiğini anlatan Buldu, “Bu yıl köyümüzde operasyon çok sık yaşanıyor. İki aydır operasyonlar nedeniyle yaylaya çıkamıyoruz” diye konuştu. Her yıl, sadece bahar aylarında köylerine gidebilmek için izin kullanmayarak hafta sonlarını bile çalışarak geçirdiğini dile getiren Buldu, “Kullanmadığım izinlerim yaylaya gidemediğim için boşa gidiyor” dedi.
Yaylada kalarak tarlalarında elde ettiği ürünleri toplayarak kış aylarında tükettiklerini, çalıştığı işyerinden kazandığı para ile de diğer ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Buldu, “Yaşanan çatışmalardan aileler mağdur oluyor. Bir an önce çatışmalara son verilmeli” dedi. (Diyarbakır/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Gıda bankası açıldı

SONRAKİ HABER

Taliban intikam istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...