16 Mayıs 2007 00:00

BOTAŞ işçisi iş bıraktı

BOTAŞ işçileri, kurum yönetiminin dayatmalarını ve toplusözleşme görüşmelerindeki uzlaşmaz tavrı, işyerlerinde yaptıkları eylemlerle protesto ettiler.

Paylaş

BOTAŞ işçileri, kurum yönetiminin dayatmalarını ve toplusözleşme görüşmelerindeki uzlaşmaz tavrı, işyerlerinde yaptıkları eylemlerle protesto ettiler. Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, yurt genelinde sabah bir saat iş bırakarak “ücret adaletsizliğinin ve saha tazminatının düzenlenmesini” ve “unvanların iade edilmesini” istediler.
Ankara’da işçiler, BOTAŞ Genel Müdürlüğü, BOTAŞ Doğalgaz İşletmeleri Direktörlüğü-Yapracık ve Konya Şube Müdürlüğü işyerlerinde eylem yaptı.
Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen ve bazı şube yöneticileri, sabah erken saatlerde Bilkent’teki genel müdürlük önüne giderek işçileri eyleme çağırdılar. İşyerine giriş yapmayan yüze yakın işçi, “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz”, “Yönetim şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Genel grev genel direniş”, “İş, ekmek yoksa barış da yok” sloganların attı. İşyerinde kapsam dışı statüde ve yemekhanede çalışan işçiler ile bazı memurların da destek verdiği eyleme, TPAO işyeri temsilcileri ve sendika genel merkez yöneticileri de katıldı.
İşçiye saygısızlık
Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Özgen, BOTAŞ yöneticilerinin, hiçbir sözlerinin arkasında durmadıklarını belirterek “10 Mayıs’ta gerçekleşen toplusözleşme görüşmesine, muhatabımız olmayan iki memur ile katıldılar. Bu, işçiye yapılan bir saygısızlıktır. Biz de yönetimi protesto ederek masadan ayrıldık” dedi. Özgen, BOTAŞ’ta uzun süredir devam eden ve çözüm bulunamayan sorunlar olduğunu aktararak işletmede çalışan üyelerinin ücretleri arasındaki mevcut dengesizliğin giderilmesini istedi. 2000 yılında kaldırılan Ücret Skalası ve Yan Kademe sisteminin güncellenerek uygulamaya konulmasını talep eden Özgen, “Saha Tazminatı”nın bu tazminatı almayan bölgeleri de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Özgen, iptal edilen “Kapsam İçi Personel Yönetmeliği”nde yer alan unvanların üyelere yeniden iade edilmesini isteyerek yönetimden, duyarsızlığına son vermesini istedi.
BOTAŞ’ın uzun süredir vekalet ile yönetildiğine, böylece AKP siyasetinin arka bahçesi yapılmak istendiğine vurgu yapan Özgen, “Önümüz seçim. Eğer taleplerimiz kabul edilmez, BOTAŞ sahiplenilmez, özelleştirme kuyruğuna takılırsa; yapılacak seçimlerde Ankara’yı dar ederiz” uyarısında bulundu.
Mücadele sürecek
BOTAŞ İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde toplanan işçiler de sloganlarla işverenlerin uzlaşmaz tutumunu kınadı. Burada açıklama yapan Petrol-İş 2 No’lu Şube Başkanı Ecvet Eşlegül, bir önceki dönemde de fedakarlık yaptıklarını ve bir sorunun sonradan çözüleceği sözüne güvenerek toplusözleşmeyi imzaladıklarını kaydetti. Bu sorunların çözümü için toplusözleşme döneminde herhangi bir adım atılmadığını belirten Eşlegül, işverenin bu uzlaşmaz tutumu karşısında sessiz kalmayacaklarını, uyarı eylemlerine başladıklarını kaydetti.
Eşlegül, kayıpları karşılanana ve haklarını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Deride anlaşma sağlandı

SONRAKİ HABER

İşsizlik oranı yüzde 11.4

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...