16 Mayıs 2007 00:00

‘Kürtlerin 3 lideri var’ diyen Zana ifade verdi

DEP eski Milletvekili ve DTP PM üyesi Leyla Zana, büyük tartışma yaratan Diyarbakır Newroz konuşmasıyla ilgili olarak hakkında açılan soruşturma çerçevesinde Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na ifade verdi.

Paylaş

DEP eski Milletvekili ve DTP PM üyesi Leyla Zana, büyük tartışma yaratan Diyarbakır Newroz konuşmasıyla ilgili olarak hakkında açılan soruşturma çerçevesinde Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na ifade verdi.
Zana, Diyarbakır’da Fuar Alanı’nda düzenlenen Newroz kutlamalarına katıldığını ve bahsedilen konuşmanın kendisine ait olduğunu ifade ederek, “Söz konusu konuşma metnini açmak gerekirse bu bölgede yaklaşık 200 yıldır çatışmalı bir ortam olmuştur. Bu ortamda bu 3 lider Kürtlere legal, meşru, demokratik ve barışçıl kanalları gösterme ve bu kültürü aşılamada öncülük etmiştir. Bu yönleri nedeniyle kendilerine olan minnettarlığımı ifade etmek istemiştim. Başkan Öcalan olarak geçen Abdullah Öcalan’dan kastım da bu anlamda değerlendirilmelidir. Herhangi bir suç kastıyla söz konusu ifadeleri kullanmış değilim” diye kaydetti. Zana ifadesinde suç kavramının siyasal ortamlara göre değiştiğine dikkat çekerek, “Konuşmamın bir bütünlük içerisinde değerlendirilmesi ve bu değerlendirmede yukarıdaki savunmamın da dikkate alınmasını talep ederim. Bu şekilde değerlendirme yapıldığında bir realitenin dile getirildiği görülecektir” dedi.
Zana ne demişti?
DEP eski Milletvekili Zana, 21 Mart’ta Fuar Alanı’nda düzenlenen Newroz kutlamalarında yaptığı konuşmanın Kürtçe bölümünde, “Kürtlerin 3 lideri vardır. Bu üç Kürt lideri, barış kardeşlik için Kürtlere yaklaşıyorlar siz de biliyorsunuz. İlki Mam Celal; o bugün Irak Devlet Başkanıdır. Kürt lideri ve hepimizin kabul gördüğüdür. İkincisi de Kek Mesut; Kürdistan Bölge Başkanı. Üçüncüsü, sizin hepinizin sürekli dile getirdiği, Kürt lideri Başkan Öcalan’dır. Ben her üç lidere de minnetlerimi dile getiriyorum, çünkü onlara, milletimizi bu güzel ve coşkulu güne getirdikleri için minnettarım” ifadelerini kullanmıştı. Zana’nın konuşmasının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Zana hakkında TCK 215. madde çerçevesinde soruşturma başlatmıştı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

AKP’ye Urfa’da 109 Batman’da 17 başvuru

SONRAKİ HABER

Antidemokratik seçim uygulamalarına karşı ortak tavır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...