16 Mayıs 2007 00:00

Orman yağmasına Anayasa engeli

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), Anayasa Mahkemesi’nin, orman alanlarının tahsis yoluyla yağmalanmasına dayanarak oluşturulan Turizm Teşvik Yasası’nın 8’inci maddesinde yer alan bazı düzenlemeleri iptal etmesini olumlu karşıladı.

Paylaş

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), Anayasa Mahkemesi’nin, orman alanlarının tahsis yoluyla yağmalanmasına dayanarak oluşturulan Turizm Teşvik Yasası’nın 8’inci maddesinde yer alan bazı düzenlemeleri iptal etmesini olumlu karşıladı. ŞPO, “Orman alanlarının tahsisi sorunu tekrar gündeme gelmemelidir” çağrısında bulundu.
ŞPO Yönetim Kurulu’nun dün yaptığı yazılı açıklamada, 1980’li yılların ortalarında Turgut Özal döneminde yürürlüğe konan Turizmi Teşvik Yasası ile hazine arazilerinin, turizm tesisleri yapılmak üzere sermaye odaklarına uzun süreli kiralama yöntemi ile tahsis edilmeye başlandığı anımsatıldı. AKP Hükümeti’nin ise yasal değişikliklere giderek tahsis edilecek alanlara orman alanlarını eklediğinin belirtildiği açıklamada, “AKP Hükümeti kıyılarımızda bulunan hazine arazisi varlığının yanı sıra özellikle Akdeniz Bölgesi’nde sahil orman alanlarının da tahsis işlemleri ile hızla yapılaşmasına yol açmıştır” denildi.
Açıklamada, kentler ve kent dışı alanlardaki tarım alanları, orman arazileri, içme suyu kaynakları ve koruma alanlarının yerleşime açıldığına işaret edilerek hem doğal varlıkların tahrip edildiği hem de turizm sektörünün asıl sermayesi olan tüm zenginlik ve değerlerin yok edildiği bildirildi. Anayasa Mahkemesi kararıyla orman alanlarında yaşanan yağmanın durdurulduğuna dikkat çekilen açıklamada, yeni yapılacak düzenlemelerde yargı kararlarının dikkate alınması istendi. Açıklamada, “Orman alanlarının tahsisi sorunu tekrar gündeme gelmemelidir. Gerek kentlerimiz içinde, gerekse yakın çevrelerinde kamunun mülkiyetinde bulunan hazine arazileri ile orman alanları hiçbir şekilde satılmamalı, özelleştirilmemeli ya da tahsis edilmemelidir. Kıyılarımızda, orman alanlarımızda ve diğer tüm doğal ve kültürel değerlerimiz üzerinde, kamu yararına aykırı, bu değerlerin tahrip edilmesine neden olan genel ve temel sorunları çözmek yerine özel ihtiyaçları karşılamak ve baskılara yanıt vermek üzere hazırlanmış yasama faaliyetlerinden derhal vazgeçilmeli, Meclis’e sunulmamalıdır. Bu anlamda benzer içerik taşıyan diğer yasalarda da acilen gerekli düzeltmeler yapılmalıdır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Benice Gümrükçüoğlu’dan ‘Fotomorfoz’ resimleri

SONRAKİ HABER

Harmandalı halkı ‘çözüm’ sözü aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa