16 Mayıs 2007 00:00

Birleşmemeleri sürpriz olmaz

CHP ve DSP’nin yaptığı açıklamalar “birlik” yönünde olsa da iki parti arasında, adaylıklar başta olmak üzere bir dizi konuda anlaşma sağlanamamış olması, “CHP-DSP arasında birlik sağlanamaması sürpriz olmaz” yorumuna yol açıyor.

Paylaş

CHP ve DSP’nin yaptığı açıklamalar “birlik” yönünde olsa da iki parti arasında, adaylıklar başta olmak üzere bir dizi konuda anlaşma sağlanamamış olması, “CHP-DSP arasında birlik sağlanamaması sürpriz olmaz” yorumuna yol açıyor. ANAP ve DYP’nin; Demokrat Parti adı altındaki ittifakının da baraja takılabileceği, geçse bile çok fazla bir oy alamayacağı ifade ediliyor. Toplumun büyük bir kesimini karşısına alan AKP’de ise flaş isim arayışı sürüyor. Cumhurbaşkanı adaylığında olduğu gibi bu konuda da tek yetkili, Başbakan Erdoğan.
Birleşme başka bahara...
“Cumhuriyet Mitingleri”nde “Birleşin, geç bile kaldınız” denilerek birleşmeleri istenen CHP-DSP’de birleşme başka bir bahara kaldı gibi gözüküyor. Bu açıdan her iki parti tabanında karamsarlığın yaşandığı, DSP’nin “kaynayan kazan” gibi olduğu ifade ediliyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre bu kez birleşmeyi, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal değil DSP Genel Başkanı Zeki Sezer engelliyor. İttifak için CHP’nin DSP’ye 20-25 milletvekilliği önerdiği söylenirken DSP’lilerin, bu rakamı 12 olarak telaffuz ettiği konuşuluyor. DSP’de üst düzey bazı yöneticilerin istifa ederek CHP listelerinden aday olabilecekleri de konuşulanlar arasında.
CHP bölgeyi gözden çıkardı
CHP’de sıkıntı yaratan konu da Doğu ve Güneydoğu politikası, daha doğrusu politikasızlığı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ve parti yöneticilerinin “Güneydoğu politikamızı düzelteceğiz” söylemlerine rağmen bu konuda adım atılmadığı da ifade ediliyor. Bölgeye bir heyet de gönderen CHP’de, bu konuda bir rapor hazırlanmazken bu politikasızlık, bölgede DTP’nin etkisine bağlanıyor. “DTP’nin etkisini kıramadık, adım atamıyoruz. DTP’den sonra da AKP etkili” konuşmalarının yapıldığı CHP, bölgeyi gözden çıkarmış gibi gözüküyor.
DP sinerji yaratamadı
Demokrat Parti adı altında birleşen ANAP ve DYP’nin ise baraj sıkıntısını hâlâ aşamadığı da kulislerde konuşuluyor. Demokrat Parti’nin iktidar oluşunun 57’nci yılı nedeniyle düzenlenen toplantıda salonunu dolduramaması da bu birleşmenin sinerji yaratmadığına bağlanıyor.
Tek belirleyici Erdoğan
Meclis’e girmek isteyenler için “cazibe merkezi” olan AKP’de adaylık başvuruları bugün akşam sona erecek. Adaylık başvuru sayısının 6 bini geçmesi bekleniyor. İllerden gelecek aday adayları, temayül yoklamalarıyla belirlenecek. Cumhurbaşkanı aday belirleme sürecinde ve öncesinde Kızılcahamam’daki kampta milletvekilleri ile gruplar halinde görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, o toplantılarda verdiği söz doğrultusunda milletvekilleri temayül yoklaması dışında tutulacak. Mevcut 352 milletvekilinden 60-70’inin değişeceği, gideceklere de Erdoğan’ın karar vereceği söyleniyor. Erdoğan önceki gün toplanan MYK’da, kendisi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan dışındaki tüm bakanları, genel başkan yardımcıları ve grup başkanvekillerini, hafta sonunda illerde yapılacak temayül yoklaması için görevlendirdi.
Kamuoyunda etki yaratabilecek flaş isimler peşinde olan Erdoğan, bu isimleri şimdiye kadar kimse ile paylaşmadı. Tıpkı cumhurbaşkanı adaylığında olduğu gibi son ana kadar bu isimleri kendisinde saklayacak olan Erdoğan’a, Cüneyt Zapsu’nun da yardımcı olduğu söyleniyor.
18 Mayıs Cuma günü Van’da Gençlik Şöleni’ne katılacak olan Erdoğan’ın, özellikle 25 yaş düzenlemesine ilişkin gelişmelerden şikayet etmesi bekleniyor. Kamuoyunun, toplumun seçime endekslenmesinden faydalanan AKP, Meclis’te bu dönemi fırsat bilerek Nükleer Enerji Yasası’nda olduğu gibi sermaye kesimine mesaj niteliğindeki yasaları da bir bir çıkarıyor. Bunlardan biri de Tarım Komisyonu’nda gündeme getirilen ve meraların rant çevrelerince kullanılmasının önünü açan tasarı oldu. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

CHP ve DSP birleşmelidir

SONRAKİ HABER

Tedbir alınmadı ölümler başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...