17 Mayıs 2007 00:00

Medya halkı anlamaktan uzak

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) “Türkiye’de Medya ve Toplum” başlıklı bir panel düzenlendi.

Paylaş

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) “Türkiye’de Medya ve Toplum” başlıklı bir panel düzenlendi. Medyanın toplum üzerindeki etkisinin anlatıldığı panele panelist olarak, İletişim fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Akıner, Sosyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Yaşar Erjem, Yrd. Doç. Dr. D. Ali Arslan ve İletişim fakültesi Yüksek lisans öğrencisi Tahir Karaboğa katıldı.
Patronların tekelinde
Yrd. Doç. Dr. Nurdan Akıner sunumunda medyanın Türkiye’deki konumundan bahsetti. Akıner, asli görevi toplumu bilinçlendirme olan medyanın bu amacından çıktığını ve yönünü, siyasal iktidar ve reklam aldığı büyük firmalardan elde edeceği rant ve kazanç doğrultusuna çevirdiğini söyledi. Kitle iletişim araçlarının toplumu direkt olarak etkilediğini vurgulayan Akıner, savaşların artık sadece silahla topla yapılmadığını, medyanın da savaş aracı olarak kullanıldığını belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Ali Arslan ise medya siyaset ilişkisi hakkında bilgi verdi. Arslan şöyle konuştu: “Bu karşılıklı çıkar ilişkisi ile medyanın ve siyasi partilerin birbirlerine ihtiyaçları vardır ve birbirlerinden beslenirler. Siyasi partiler medyadaki destekçilerine istediği gibi hareket etmesi durumunda iktidar gücünü ellerine aldıklarında kolaylık sağlarlar. Bu kolaylıklar yasal düzenleme, kredi sağlama veya rahat hareket etme gibi sıralanabilir. Tersi durumlarda ise yani siyasal iktidarın istekleri doğrultusunda çalışmayan basın kuruluşları ise gizlilik ve güvenlik gerekçeleri ile haber alma özgürlükleri kısıtlanmaktadır.”
Bilinçlendirmekten uzak
Yüksek lisans öğrencisi Tahir Karaboğa ise özel televizyon kanallarının haber kuşaklarında yer verilen konular hakkında, yayınlanan haberlerde şiddet ve magazin olgusunun ön plan da olduğunu belirtti.
Televizyonlarda yayınlanan yerli diziler hakkında konuşan Doç. Dr. Yaşar Erjem, yüzlerce dizi olmasına karşın bunların belirli konuları işlediğini söyledi. Özellikle son dönem yayınlanan dizilerde töre konusu işlenen dizilerin ön planda olduğunu vurgulayan Erjem konuşmasına şöyle devam etti: “Bu tür dizlerin izlenmesinin nedeni insanların ağalar ve ya ağalık sistemini istemesi değil, kent yaşamında kaybolan bazı geleneksel vurguları bu dizilerde görebilmeleri. Birçok dizi ise insanlar üzerinde duygu sömürüsü yapılarak ekran başına kilitleniyor. Yapılan araştırmalar ev kadınlarının yüzde 56’sının yerli dizileri takip ettiğini ortaya koyuyor. Kapitalist sistemin eline geçen medya artık kapitalizme göre hareket ediyor. İnsanları ve toplumu da kapitalizmin isteklerine göre yönlendiriyor. Bunun önüne geçmemiz lazım. Halkı anlatan, halkın isteklerini karşılayacak bir televizyon ihtiyacı var.” (MersinEVRENSEL)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Karaalioğlu Star’a geçiyor.

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...