17 Mayıs 2007 00:00

Irak’ta çatışmalar hız kesmiyor

ABD işgali altındaki Irak’ta haftalar önce ilan edilen ‘güvenlik planı’ ve Bush’un aylarca düşündükten sonra açıkladığı “yeni Irak stratejisi”ne rağmen ülkedeki saldırıların azalmadığı aksine arttığı yeni verilerle ispatlandı.

Paylaş

ABD işgali altındaki Irak’ta haftalar önce ilan edilen ‘güvenlik planı’ ve Bush’un aylarca düşündükten sonra açıkladığı “yeni Irak stratejisi”ne rağmen ülkedeki saldırıların azalmadığı aksine arttığı yeni verilerle ispatlandı. Ülkede önceki gün ve dün düzenlenen saldırılarda da 50’yi aşkın kişi yaşamını yitirdi, ülkenin en güvenlikli yeri olduğu iddia edilen Yeşil Bölge’deki saldırıda ise, Amerikan elçiliği için çalışan 5 kişi yaralandı.
The New York Times’ın haberine göre, işgalin 5. yılına girdiği mart ayında günde ortalama 157 saldırı düzenlendiği, mart ile nisan ayında siviller ile özellikle işgal askerilerine yönelik saldırılarda ciddi bir artış gözlendiği ve nisan ayının işgal askerleri açısından en kanlı ay olduğu ifade edildi. Nisan ayında gündü ortalama 149 saldırının düzenlendiği de ifade edildi. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren ise, saldırıların hız kesmediği ifade edildi.
Kayıplar gizleniyor
Bağdat’ın kuzeydoğusunda bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda, en az 40 kişi yaşamını yitirdi. Polis, yaralı sayısını da ilk bilgilere göre 50 olarak açıkladı. Bu saldırının aslında önceki gün düzenlendiği, ancak polis tarafından tam 16 saat saklandığı da ortaya çıktı. Polis tarafından, saldırının neden 16 saat duyurulabildiği konusunda bir bilgi ise bulunmuyor. Irak hükümetinin, hafta sonunda bombalı saldırıların düzenlendiği yerlerden fotoğraf ve görüntü alınması yasağı uygulanmasına karar verdiği bildirilmişti. Olayın bununla alakalı olabileceği ifade ediliyor.
Nasıriye’de ise Mehdi Ordusu’yla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısı 9’a çıktı. Çatışmalarda 75 kişi de yaralandı. (DIŞ HABERLER)
Anayasa konusunda ilk uzlaşı

Irak’ta Şii, Kürt ve Sünni Iraklılardan oluşan bir Meclis Komisyonu, anayasa değişikliği önerilerini parlamentoya sunma konusunda anlaştı. Önerileri kapsayan “reform” paketi, gelecek hafta salı günü parlamentoya gönderilecek.
Önerilerin, Irak Parlamentosu’na önceki gün sunulması gerekiyordu. Ancak taraflar, tasarının son halini görüşmek üzere birbirlerine bir haftalık süre tanıdı.
Paketteki bazı anlaşmazlıklar giderilemedi. Bunlar arasında, federal bölgelerin oluşturulması ve ülkedeki Arap kimliğinin tanımı gibi başlıklar bulunuyor. Değişikliklere göre eski Baas Partisi üyelerinin kamu görevlerine dönmesi de gündemde. Tasarıların sunulmasının ardından, parlamentoda sıkı pazarlıklar yapılacak. Tartışmaların, federalizm ve petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda yoğunlaşması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD ‘işgal sorumlusu’nu nihayet buldu

SONRAKİ HABER

‘Mumia’ya Özgürlük’ için haydi alanlara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...