17 Mayıs 2007 00:00

Memur TİS’te kararlı

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve KESK yöneticileri, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile görüşerek, “hükümeti kamu emekçileriyle toplusözleşme yapmaya” çağırdı.

Paylaş

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve KESK yöneticileri, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile görüşerek, “hükümeti kamu emekçileriyle toplusözleşme yapmaya” çağırdı. Görüşmede, 15 Ağustos’ta başlaması gereken toplu görüşme sürecinin seçimler nedeniyle bir ay ertelenmesi de gündeme geldi.
Bur saat süren görüşmenin ardından Başbakanlık önünde açıklama yapan Tombul, Bakan Şahin’le kamu emekçilerinin “toplusözleşme ve grev hakkı”nı görüştüklerini, Anayasa’nın 90’ıncı maddesi doğrultusunda bu haklarını kullanmaları gerektiğini söylediklerini aktardı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği bir kararla kamu emekçilerinin toplusözleşme ve grev hakkının bulunduğunun hukuken de belgelendiğini kaydeden Tombul, bundan sonraki tartışmaların hukuki değil, siyasal olduğunu söyledi. Tombul, Bakan Şahin’e, “hükümetin, masaya bu sene toplusözleşme yapmaya gelmesi gerektiğini” ilettiklerini, Şahin’in de AİHM kararını inceleyeceğini söylediğini, ancak kamu çalışanlarına toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı verilmesi için bir Anayasa değişikliği gerektiği görüşünü koruduğunu ifade etti.
Şahin, cezalardan habersizmiş
Eğitim Sen’in, eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarıyla ilgili olarak 2005’te gerçekleştirdiği ‘’Büyük Eğitimci Yürüşüyü’’nün Ankara Valiliği’nce ‘antidemokratik bir şekilde engellendiğini, güvenlik güçlerinin saldırısı ile yaralanan ve ameliyat olmasına rağmen hâlâ iyileşemeyen üyelerinin bulunduğunu da ilettiğini belirten Tombul, “Bu eylem nedeniyle, başta ben olmak üzere 11 kişiye 15’er ay hapis cezası verildi. Bu dava Yargıtay’a gidecek. Sendikaların en üst düzeyden başlayarak bu tip cezalara çarptırılmaları, Türkiye’deki demokrasi ayıbı olarak değerlendirilmelidir” diye konuştu. Bakan Şahin’in bu cezaları yeni duyduğunu ve cezalarla ilgili yasal değişiklik gerekiyorsa girişimlerde bulunacaklarını söylediğini de ifade eden Tombul, sendikal faaliyetlerinden dolayı sürülen, işine son verilen işyeri temsilcilerinin işlerine geri döndürülmesini istediklerini de bildirdi.
Seçim sürecine de işaret ederek, kamu emekçilerinin haklarının korunması ve geliştirilmesi için sürece müdahale edeceklerini kaydeden Tombul, 2004’ten beri hükümetin toplusözleşme, grev ve siyasi partilere üyelik konusundaki sözlerini bakana hatırlattıklarını da ifade etti. Hükümetten bu konuda adım atmasını beklediklerini kaydeden Tombul, “Bu hakkımızı kullanmak için yola çıkacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Siyaset yapma hakkımızı da bizzat siyasi partilere üye olarak elde etmek için mücadele başlatacağız” dedi.
Görüşmelerin ertelenmesi
Kendileriyle aynı görüşü paylaşan siyasi partilere destek verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine Tombul, KESK’in siyasi partilerden bağımsız olduğu yanıtını verdi. Bir siyasi partiyi veya partileri doğrudan işaret etmelerinin söz konusu olmadığını kaydeden Tombul, “Farklı siyasal görüşlere sahip üyeleri bulunan bir konfederasyonun, bir siyasi partiyi doğrudan işaret etmesi yerine, taleplerini gündeme almayan siyasi partilere oy verilmemesi çağrısı yapmasının daha doğru bir yaklaşım olacağını, aksi takdirde konfederasyonun siyasi partilerle bağımsızlık ilişkisinde sorun ortaya çıkabileceğini” dile getirdi. Tombul sürece müdahaleye ilişkin ne yapacaklarının sorulması üzerine de bugün MYK’nın, cuma günü de Danışma Kurulu’nun toplanarak, seçim öncesi yapacakları eylem ve etkinlikleri belirleyeceğini söyledi.
Edindiğimiz bilgilere göre görüşmede, 15 Ağustos’ta başlaması gereken toplu görüşme sürecinin, seçimler nedeniyle ertelenmesi de gündeme geldi. Bakan Şahin bu konuda hükümet olarak adım atabileceklerini ve görüşmelerin 15 Eylül 2007’ye ertelenebileceğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
Memur Sen görüşmelerin ertelenmesini istedi
Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile görüşerek, toplu görüşmelerin eylül ayına ertelenmesini ve toplusözleşme ve grev hakkının bu yıl hayata geçirilmesini istedi. Görüşme sonrası gazetemize açıklama yapan Ahmet Aksu, görüşmede toplusözleşme ve grev hakkının bu yıl hayata geçirilmesini ve görüşmelerin ağustos değil, eylül ayında yapılmasını istediklerini söyledi. “Ağustos’ta havaların çok sıcak olduğu, görüşmelerin sağlıklı yapılamadığı, bütçenin de eylülde yapıldığını” belirten Aksu, yasada yapılacak değişiklikle bundan sonra görüşmelerin eylülde yapılması önerilerine Bakan Şahin’in “Bizim için ilke olarak sorun yok’ “ dediğini aktardı.
2006 yılı toplu görüşme protokol metninde olan “4/B’lilerin sendika üyesi olabilmesi, kendi isteği ile tasarruf teşvik fonundan ayrılanlara da devlet payının ödenmesi, kurum içinde yer değiştirmelerde şehit eşlerinin de özür grubunda yer alması, belediye çalışanlarının maaşlarının zamanında ödenmesine ilişkin genelgenin çıkarılması” konularında adım atıldığını belirten Aksu, ayrıca banka promosyonlarının tamamının çalışanlara ödenmesi, banka ile görüşmelerde sendika temsilcilerinin de bulunmasına ilişkin bir yönerge çıkarılması taleplerini ilettiklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Postacıdan Başbakan’a mektup var!

SONRAKİ HABER

TABLO

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...