17 Mayıs 2007 00:00

‘TSK,kimseye bağlı olamaz’

Başbakan Erdoğan’ın “Genelkurmay bana bağlı bir kurumdur” sözleri tartışma yarattı. Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Anayasa’daki ilkeyle Genelkurmay Başkanlığı’nın siyasetten bağımsızlığının öngörüldüğünü hatırlattı.

Paylaş

Başbakan Erdoğan’ın “Genelkurmay bana bağlı bir kurumdur” sözleri tartışma yarattı. Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Anayasa’daki ilkeyle Genelkurmay Başkanlığı’nın siyasetten bağımsızlığının öngörüldüğünü hatırlattı. Özden, Erdoğan’ın ‘Bana bağlı kurum’ gibi açıklamalar yapmasının yanlış olduğunu ifade etti.
Özden, “Başbakan, bir tür kabadayılık taslar gibi söylüyor. Kendi seçmenine mesaj vermek için. Yaklaşımı doğru değil. Genelkurmay Başkanı’nın sicil amiri Başbakan değildir. Bunu böyle anlamak yanlış olur” dedi.
‘Amir memur ilişki yok’
Emekli Tümgeneral Osman Özbek de Anayasa’nın 117. maddesinde “Genelkurmay, Başbakan’a karşı sorumludur” ifadesinin yer aldığını hatırlattı. “Bağlı olmakla sorumlu olmak arasında fark olduğunu” dile getiren Özbek, “Bana bağlıdır dediğiniz zaman, başka bağlı birimlerle bir tutuluyor gibi anlaşılır. Başbakanlıkla Genelkurmay Başkanlığı arasında amir-memur ilişkisi yoktur” diye konuştu.
Özbek, “Sorumluluk, bağlılık anlamı da taşır fakat ‘iç ve dış tehdit’ varsa, kimseye bağlı değildir” dedi. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

‘DTP’nin oylarını etkilemez’

SONRAKİ HABER

Barış, halkların kardeşleşmesinden geçer

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...