17 Mayıs 2007 00:00

Zana’ya jet dava!

Demokratik Toplum Partisi’nden (DTP) milletvekili adayı olması beklenen DTP PM üyesi Leyla Zana hakkında 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Paylaş

Demokratik Toplum Partisi’nden (DTP) milletvekili adayı olması beklenen DTP PM üyesi Leyla Zana hakkında 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Dava, Zana’nın önceki gün ifadesinin alınmasının üzerinden 24 saat geçmeden açıldı.
Newroz kutlamalarında yaptığı konuşmasında Talabani, Barzani ve Öcalan’a atıfta bulunarak, “Kürtlerin üç lideri vardır” diyen DEP eski milletvekili Leyla Zana, önceki gün cumhuriyet savcılığına ifade verdi. Zana hakkında dün de dava açıldı. Zana’nın “yasadışı örgüt propagandası yapmak” suçundan 5 yıla kadar hapsi isteniyor.
İddinameye, Zana’nın, 2005 yılındaki kutlamalar sırasında Öcalan’ın kardeşi Fatma Öcalan’ın elini öperken çekilen fotoğrafı da konuldu. İddianamede, fotoğrafın davayla ilgili olmadığı, ancak Zana Öcalan’a bakışı ve yaklaşımını göstermesi açısından önemli olduğu savunuldu.
51 DTP’liye hapis istemi
Öte yandan DTP yönetici ve üyesi 51 kişi, geçtiğimiz yıl içinde Ankara’da “basın açıklaması yaptıkları, bildiri dağıttıkları ve ölen akrabaları için mevlit okuttukları” için Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (eski DGM) üç ayrı davada yargılandılar.
“Suçu ve suçluyu övme, örgüt propagandası yapma” suçlamalarıyla açılan davaların ilki, DTP Ankara İl Örgütü’nün 2 Aralık 2006 tarihinde Yüksel Caddesi’nde yaptığı basın açıklaması nedeniyle görüldü. DTP İl Başkanı Salih Karaaslan ile il ve ilçe yöneticilerinin de sanıklar arasında bulunduğu dava, savcının mütalaa için süre istemesi üzerine ileri bir tarihe ertelendi.
DTP’liler daha sonra Altındağ İlçe Örgütü’nde Van kırsalında çıkan çatışmada ölen PKK gerillası Salih Doğan Yıldırım için okutulan mevlit nedeniyle yargılandılar.
DTP Kadın Meclisi’nin 24 Kasım 2006 tarihinde Yüksel Caddesi’nde “ateşkesin kalıcılaştırılması ve kalıcı barış ortamının sağlanması” talebiyle bildiri dağıtılması ve bu bildirinin basın açıklaması kapsamında okunması nedeniyle de 24 DTP’linin yargılanmasına dün başlandı. Bu duruşmada avukatların görevsizlik kararı verilmesi talebini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Oran’a tehdit davası görüldü

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...