17 Mayıs 2007 00:00

Dersim’de İklim gazetesine dava

Tunceli’nin yerel gazetesi olan Dersim’de İklim’in Mart 2007 tarihli 33’üncü sayısında yer alan “Dersim’de Öcalan açıklaması” başlıklı haberin fotoğraf altı yazısında geçen “Kürt Halk Önderi” ibaresinden dolayı gazete davalık oldu.

Paylaş

Tunceli’nin yerel gazetesi olan Dersim’de İklim’in Mart 2007 tarihli 33’üncü sayısında yer alan “Dersim’de Öcalan açıklaması” başlıklı haberin fotoğraf altı yazısında geçen “Kürt Halk Önderi” ibaresinden dolayı gazete davalık oldu. Gazetenin sahibi Ergüder Öner ile Genel Yayın Yönetmeni Emrah Öner hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun “Suçu ve suçluyu övme” suçunu düzenleyen 215’inci maddesi kapsamında dava açıldı.
Davanın, “serbest gazetecilik yaptığını” belirten Ogün Deli adlı bir kişi tarafından yapılan suç duyurusu üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıldığı öğrenildi.
Gazetenin beşinci yılını kutlamaya hazırlandıklarını belirten Dersim’de İklim’in Sorumlu Yazıişleri Müdürü Ergüder Öner, “Bugünlerde böyle bir dava açılması, demokrasi ve basın özgürlüğü adına talihsiz bir durumdur” dedi. Öner, davanın, Öcalan’ın zehirlendiği iddialarına ilişkin bir basın açıklamasının haber olarak verilmesinden kaynaklandığını söyledi.
Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Emrah Öner ise gün geçtikçe tekelleşen ve devletleşen medyaya alternatif olarak varlığını sürdürmeye çalışan basın organlarının, büyük zorluklara göğüs gerdiğine dikkat çekti. Öner, “Sakıncalı görüldüğü için sokak ortasında gazetecilerin öldürüldüğü, dergilerin ve gazetelerin kapatıldığı, haber alma hakkının engellendiği bir ülkede insanlarımızı, bağımsız özgür basın kuruluşlarına destek olmaya çağırıyorum” dedi.
Dersim’de İklim gazetesi, aktüel konuların yanı sıra Dersim tarihine ve kültürüne ilişkin yazılara da yer veriyor. Yurtiçinde ve yurtdışında dağıtımı yapılan Dersim’de İklim , ayrıca 3 ayda bir de Nesimi Aday’ın yönetiminde hazırlanan Kültür İklimi adlı Zazaca, Kürtçe ve Türkçe yayınlanan bir kültür ilavesi de veriyor. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

JİN û JîN

SONRAKİ HABER

Munzur Baba Efsanesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...