17 Mayıs 2007 00:00

Bedeli bebekler ödeyecek

İzmir’de hafta başında uygulamaya giren ve halkın tepkisiyle başlayan aile hekimliği pilot uygulamasına, bir tepki de akademisyenlerden geldi.

Paylaş

İzmir’de hafta başında uygulamaya giren ve halkın tepkisiyle başlayan aile hekimliği pilot uygulamasına, bir tepki de akademisyenlerden geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Hemşirelik Yüksekokulu, Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Hemşirelik Yüksekokulu, İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu ve Ödemiş Sağlık Yüksekokulu öğretim üyeleri düzenledikleri toplantıda, sağlık sisteminde yıkıma yol açacak uygulamanın bir an önce durdurulmasını istedi.
Toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feride Saçaklıoğlu pilot uygulamaların başladığı illerde, sağlık maliyetlerinin ve ilaç masraflarının arttığının gözlendiğini söyledi. Uygulama ile birlikte koruyucu sağlık hizmetlerinde büyük aksaklıklar yaşanacağını ifade eden Saçaklıoğlu, “Çünkü sistem paralı hale getiriliyor. Bulaşıcı hastalıklar artacak, çünkü kayıt sistemi kalkıyor. Bu bedeli, ölen çocuklara ödetmeye kimsenin hakkı yok. Vali Bey’in bile” diye konuştu.
Araştırmaya izin verilmedi
İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurarak sağlıkta dönüşüm projesi öncesindeki sağlık verilerini ve bir araştırma yapmak için izin istediklerini belirten EÜ Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa da kendilerine izin verilmediğini söyledi. Karababa, yetkililerin, uygulamanın sonucunun açığa çıkmasından korktuğunu ifade etti.
Uzman görüşüne değer verilmiyor
DEÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gül Ergör, İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın tek taraflı bilgilendirildiğini ve kaygılarını iletmek için yaptıkları görüşmeden sonuç alamadıklarını belirtti. Ergör, Kıraç’a uygulama ile birlikte ekip anlayışının bozulduğunu, deprem ve salgın hastalık gibi durumlarda tek tek çalışan aile hekiminin çok yetersiz kalacağı, Toplum Sağlığı Merkezleri’nin (TSM) çalışma esaslarının net olmadığı ve kargaşa yaşanacağı uyarılarını ilettiklerini belirtti. Ergör validen, ‘sonuçların uygulamadan sonra değerlendirilebileceği’ yanıtını aldıklarını aktardı. İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın, bilimsel öngörüyü görmezden geldiğini belirten Ergör, “Uzman görüşüne kulak vermek yerine bekleyip oluşacak sonuçları görmek, bedeli ödenemeyecek zararlara yol açacaktır” diye konuştu. Prof. Dr. Ergör, uygulamanın başladığı 14 Mayıs’tan bu yana oluşan sorunları ise şöyle sıraladı: Erişkin tetanos aşısının yapılmaması; ağız ve diş sağlığı, eğitim, Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri’nin personelinin dağıtılması; yeşil reçetelerin toplanması, bebek dostu kurum uygulamasının sonlandırılması, yeşil reçetelerin toplanması, nöbetlerde yazılan reçetelerin alınamaması; aşı, aile planlaması ve adli hizmetlerdeki aksamalar ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nin görev tanımları ve kadrolarındaki belirsizlik.
Halk sağlığının tehlikeye atılmasının yanında, hekim ve sağlık çalışanlarının mesleki değerlerinin de zedelendiğini söyleyen DEÜ Öğretim Üyesi ve Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Zuhal Bahar ise profesyonel bir meslek olan hemşireliğin değersizleştirilmeye çalışıldığını söyledi. Hemşireliğin, doktorun her dediğini yapacak bir meslek haline getirilmeye çalışıldığını belirten Bahar, yasada hemşirelere ‘eleman’ denilmesini de eleştirdi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Nükleere karşı eylemler yayılıyor

SONRAKİ HABER

JİN û JîN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...