18 Mayıs 2007 00:00

‘Tuhaf’ kışkırtmaya tepki

Gazetelerde “Tuhaf şov”, “Biji Boğaziçi” başlıklarıyla verilen haberlere Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nden tepki geldi.

Paylaş

Gazetelerde “Tuhaf şov”, “Biji Boğaziçi” başlıklarıyla verilen haberlere Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nden tepki geldi. Yöresel kıyafet giyip Kürtçe şarkı söyledikleri için “tuhaf” karşılanan Boğaziçi öğrencileri “bu ülkede yaşayan insanların gelenek ve kültürlerine saygı duymaya herkesi çağırıyoruz” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü (BÜFK), 14 Mayıs’ta Meksika Devlet Üniversitesi ile düzenledikleri etkinlikte “Hepimiz” adlı dans ve müzik gösterisiyle sahne almıştı. Etkinlik, Hürriyet gazetesinde “Boğaziçi’nde tuhaf şov” manşetiyle ve şu ifadeyle sunulmuştu: “Meksikalı öğrenciler için türbanlı peşmergeli Kürtçe ilginç gösteri”. TMSF’nin elindeki Takvim gazetesi de “Biji Boğaziçi” manşetini atmıştı.
Bu haberler üzerine Folklor Kulübü “Boğaziçi’ni karalama kampanyası” başlıklı bir açıklama yaptı. BÜFK’ün temel amaçları arasında Anadolu ve çevresindeki farklı sosyal grupların kültürlerinin araştırılıp incelenmesi, dans ve müziklerinin birer sahne sanatı olarak yeniden ele alınması ve alternatif gösteri formlarının oluşturulmasının yer aldığının vurgulandığı açıklama, şöyle denildi: “Bu seneki gösterimizde de bu dramaturjiden yola çıkarak Rum, Alevi, Çingene, Kürt, Ermeni dans ve müziklerini kültürel çoğulcu bir perspektifle Hepimiz adlı dans-müzik gösterimizde ele almaya çalıştık. Gösterimizin ismi, temsil ettiği çeşitliliği yansıtacak biçimde Kurmanc, Zaza, Rumca, Çingenece, Ermenice, Türkçe olarak 6 dilde yazılmıştır.”
Açıklama, “bu ülkede yaşayan insanların gelenek ve kültürlerine saygı duymaya herkesi çağırıyoruz” ifadesiyle son buldu.
Sabah’tan eleştiri
Sabah gazetesi genel yayın yönetmeni Ergun Babahan da, Hürriyet’in haberini eleştiren ilginç bir yazı yazdı. “Derin magazin” suçlaması yapan Babahan, Orhan Pamuk’a Boğaziçi Üniversitesi’nde Nobel verilmesi üzerine bu haberlerin yapıldığını öne sürdü. “Türkiye’de belirli servislere dayalı gazetecilik döneminin geride kaldığını sanıyorduk, yanılmışız” diyen Babahan, “Üniversiteleri rahat bırakın. Eğer Boğaziçi Üniversitesi yöneticileri bölücü ve devlet düşmanı ilan edilecekse hepimizin ruh sağlığında ciddi bir sorun var demektir” ifadelerini kullandı. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Özkök, Erdoğan’dan uzun!

SONRAKİ HABER

LİMAN ARKASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...