18 Mayıs 2007 00:00

Şiir sokakta okunur

İstanbul Şiir Festivali’nin etkinliklerini izlemek için Taksim’deyiz. Nazire Dedeman, Muammer Karaca Tiyatrosu’nda salı günü saat 14.00’te yaptığı açılış konuşmasında, şiire nasıl gönül verdiğini ve birkaç yıl içinde ‘buralara’ geldiğini anlatıyor.

Paylaş

İstanbul Şiir Festivali’nin etkinliklerini izlemek için Taksim’deyiz. Nazire Dedeman, Muammer Karaca Tiyatrosu’nda salı günü saat 14.00’te yaptığı açılış konuşmasında, şiire nasıl gönül verdiğini ve birkaç yıl içinde ‘buralara’ geldiğini anlatıyor. İstanbul’un tarihiyle ve doğal güzellikleriyle şiir-şair arasındaki etkileyici bağdan söz ediyor.
Konuk şairler şiirlerini okuyor ve Türkçeye çevrilerek tekrar ediliyor hemen peşinden.
Programda aynı saatte, Tünel Meydanı’nda da “şiir okumaları” gözüküyor; orayı da izlemek için çıkıyoruz. Ve orada, etkinliğin saat 16.00’da olduğunu öğreniyoruz. Yine aynı saatte, Yapı Kredi Bankası Kültür Merkezi’nde “Şiir Festivallerinin Geleceği ve Yerel Yönetimler” başlıklı bir konferans yapılacağı yazıyor programda. Vaktine yakın varıyoruz kültür merkezine; programın, konuşmacı olarak katılacak Beyoğlu Belediye Başkanı’nın gelemeyeceği gerekçesiyle iptal edildiğini öğreniyoruz. Tünel Meydanı’na doğru yola çıkıyoruz.
Yolda, İstiklal Caddesi’nde uzun boylu bir adam yüksek sesle şiir okuyor kenarda. Yanında mızıkasıyla, tefiyle eşlik eden müzisyenler... Etraflarını halkalamış bir insan kalabalığı... “Şiir sokakta okunur” diye bağırıyor zaman zaman ve etkileyici ses tonuyla, içeriğinde insana dair güzel betimlemelerin geçtiği şiirlerini okumayı sürdürüyor. Kendi kendimize, ‘acaba festival şiir okumalarında da bu kadar izleyici olacak mı’ diye sorarak yürüyoruz Tünel’e doğru.
Saat 16.00 olduğunda, Tünel Meydanı’nda Şiirİstanbul’un programı başlıyor. Festival Düzenleme Komitesi Başkanı Zeki Tombak’ı görüyoruz, konferansı iptal gerekçesi olarak “Katılımcı olanların bir kısmı gelemiyor, bir kısmının da işi çıktı, çoğunluğu gelemeyeceği için de iptal ettik” açıklamasını yapıyor.
Tünel Meydanı’nda izleyiciler halka olmuş, ilgiyle dinliyorlar tek tek kürsüye çıkan şairlerin şiirlerini. Güney Koreli Chong Hyon Jong, Suriyeli Nazih Abou Açash ve Türkiyeli Mehmet Gözen, Emel İrtem ve Özlem Sezer, kürsüden şiirlerini okuyorlar... (İstanbul/EVRENSEL)
Memik Horuz İnan Kızılkaya
ÖNCEKİ HABER

Yaz Okulu imecesi için yapılan bebekler hazır

SONRAKİ HABER

Tigana’dan veda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...