18 Mayıs 2007 00:00

“İkinci el” filmler görücüye çıkıyor

Film festivaline katılıp kısa filminizin ön elemeyi geçemeyerek gerekçesiz olarak festivalde gösterilmeyeceğini mi öğrendiniz?

Paylaş

Film festivaline katılıp kısa filminizin ön elemeyi geçemeyerek gerekçesiz olarak festivalde gösterilmeyeceğini mi öğrendiniz? Bu durumu sık sık yaşayan bir sinemacı mısınız? Festivallerin genç yönetmenlere haksızlık yaptığını mı düşünüyorsunuz? Yalnız değilsiniz. Yalnız olmadığınız gibi, sizinle aynı durumda olan kısa filmciler var ve onlardan üçünün çabasıyla 19 Mayıs’ta gerçekleşecek olan bir festivaliniz de var: “2. El Kısa Film Festivali.”
Farklı bölümlerde okuyan üç ODTÜ öğrencisinin, internet ortamında tanışarak mağduriyetlerinin ortak olduğunu keşfetmeleriyle başlayan bu girişim, yarın saat 10.00’da Ankara Sanat Tiyatrosu’nda başlayacak. Kısa filmlerini festivallerde izletme fırsatı bulamamış, yaşanan durumdan rahatsız olan Bilal Bay, Kerem Akkoyunlu ve Ertunç Ukşul, düzenleyecekleri festivalle kısa filmcilere destek olmak istediklerini söylüyorlar. Ertunç Ukşul, festival fikrini ortaya atmasının nedenini şöyle açıklıyor:
“Kısa filmlerimizi gönderdik festivallere. Ön elemeden geçemediler ve niye elendiğimizi de bilmedik. Sonra yalnız olmadığımızı fark ettik. Bir festivale ortalama 200 kısa film gidiyorsa 10-15 tanesi seçiliyor, diğerlerinin neden seçilmediği de belirtilmiyor. Bu durumun kısa film çekene hiç faydası olmuyor. 10’a yakın film yaptım, bir tanesi herhangi bir festivalde gösterilmedi. Bu yüzden ön elemelerde filmi elenen sinemacılara yararlı bir şey yapalım istedik. Ayrıca jürimiz, ödüllü kısa yönetmenlerden oluşuyor. Derdimiz; kısa film yapanları rakip olmaktan çıkarmak, arkadaşça paylaşabileceğimiz bir ortam yaratmak.”
Bilal Bay, film festivallerinin, birçok genç yönetmenin kendini gösterebileceği ve eserlerini izleyiciye sunabileceği etkinlikler olmasının öneminin altını çiziyor. Ancak Bay’a göre bugün bu durum tersine işliyor; festivalde birinci olunursa filme ilgi gösteriliyor, ancak bırakın festivale katılamayanları, birincilik dışında ödül kazanmanın bile bir anlamı yok. Bu durumun genç yönetmenlerde moral bozukluğuna yol açtığını belirterek “Derdini, fikrini sinemayla, kısa filmle anlatmaya çalışan, ancak fırsat verilmeyen yönetmenlere destek olmak istiyoruz” diyor.
Bazı festivallerin ticari kaygılarla, adını duyurmak isteyen şirketlerin sponsorluğunda yapılmasının sinemacılara yararı olmadığını söyleyen Ukşul ise para ödülleri için yönetmenlerin kısa film çekmeye yönelmelerinin üzücü olduğunu kaydediyor. Ukşul, festivalin birçok farklı filmin gösterime girmesi demek olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Her festivalde gösterilen 10-15 film var, bunlar yıl boyunca değişmiyor. Önemli olan farklı, değişik filmleri gösterebilmek.”
Türkiye’de kısa film çekmek isteyenin yüzüne kapıların kapandığını belirten Ukşul ve Bay, maddi getirisi olmadığı için kısa film çekmek isteyene maddi-manevi yardım edilmediğini, ancak tüm zorluklara rağmen kısa film çekmekten vazgeçmeyeceklerini ifade ediyorlar.
“2. El Film Festivali”nde kurmaca, deneysel, canlandırma ve belgesel kategorilerinde toplam 39 film, Ankaralı sinemaseverlerle buluşacak. (Ankara/EVRENSEL)
Şiar Can Şener
ÖNCEKİ HABER

Dünya sinemasının kalbi Cannes’te atmaya başladı

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...