18 Mayıs 2007 00:00

Dünya sinemasının kalbi Cannes’te atmaya başladı

60. Uluslararası Cannes Film Festivali, festival sarayında düzenlenen bir törenle açıldı. Festivalin açılış töreninde sunuculuğu, ünlü Alman oyuncu Diane Kruger yaptı.

Paylaş

60. Uluslararası Cannes Film Festivali, festival sarayında düzenlenen bir törenle açıldı. Festivalin açılış töreninde sunuculuğu, ünlü Alman oyuncu Diane Kruger yaptı. Konuşmaların ardından ünlü yönetmen David Lynch’in festival için hediye olarak çektiği kısa metrajlı “Absurda” adlı filmi gösterildi.
Festival sarayında ilk olarak yarışma dışı Çinli yönetmen Wong Kar Wai’nin “My Blueberry Nights” isimli filmi gösterildi. Bu yol öyküsünde, Jude Law, Rachel Weisz ve Natalie Portman’ın yanında Grammy ödüllü şarkıcı Norah Jones da rol alıyor. Bu yılki festivalin jürisinde, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk da yer alıyor.
‘Yaşamın Kıyısında’
Festivalde bu yıl Fatih Akın’ın “Yaşamın Kıyısında” isimli filmi, “Altın Palmiye” adayları arasında yer alıyor. Bir Türk-Alman ortak yapımı olarak festivale katılan film, 23 Mayıs Çarşamba günü gösterilecek. Festivalde “Quinzaine de Realisateurs” kategorisinde yarışacak ikinci Türk filmi, Semih Kaplanoğlu’nun “Yumurta” adlı yapımı. Kaplanoğlu’nun bir başka yapımı “Süt” adlı film projesi ise “Atelier” kategorisine seçilmişti. Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SE-SAM), Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla Cannes Film Festivali sırasında bir stand açıyor. Bu standda uzun metrajlı filmler ve belgesel ile kısa filmler için ayrı ayrı basılan iki kataloğun yanı sıra filmlerin DVD’leri ve Kalan Müzik’in katkılarıyla hazırlanan bir Türk müziği CD’si dağıtılacak. Kent merkezindeki 12 metrekarelik dev ekranlarda, hem Türk sinemasını hem de Türkiye’yi tanıtan filmler gösterilecek. Festival sarayının tam karşısındaki binaya da 127 metrekarelik dev bir afiş asılacak.

Tarantino’dan Kusturica’ya
Altın Palmiye için yarışan ağır toplar arasında Wong Kar Wai, Quentin Tarantino, Gus Van Sant ve iki kez bu ödüle layık görülen Emir Kusturica’yı saymak mümkün. Quentin Tarantino ‘Death Proof’, Joel ve Ethan Coen kardeşler ‘No Country for Old Men,’ Gus Van Sant ‘Paranoid Park’ ve Bosnalı Sırp yönetmen Emir Kusturica ‘Promise Me This’ ile yarışmada yer alıyor. Cannes’te bu yıl 22 film yarışacak, ayrıca yarışma dışı 21 film gösterilecek. Dünyanın en önemli sinema etkinliklerinin başında gelen festival, 27 Mayıs Pazar günü düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek.
Pamuk’a büyük ilgi
60. Cannes Film Festivali’nin jüri başkanlığını, İngiliz yönetmen Stephen Frears yapacak. İngiliz Yönetmen, sinema dünyasında “My Beautiful Laundrette” (Benim Güzel Çamaşırhanem) filmiyle de tanınıyor. Bu yılki festivalin Türkiyeli izleyici açısından ilgi çekici yanlarından biri de Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk’un, festival jürisinde yer alması. Festival jürisinde, Pamuk ile birlikte Portekizli oyuncu Maria de Medeiros, Çinli sinemacı Maggie Cheung ve Fransız aktör Michel Piccoli yer alıyor. Jüri üyesi Pamuk’a, dünya basını büyük ilgi gösteriyor. “Cannes’in bendeki ilk imajı, ‘60’ların başında plajda çekilmiş, siyah-beyaz çıplak kadın fotoğrafı. O zaman orada olmayı gerçekten çok istemiştim” diyen Orhan Pamuk, kitaplarının sinemaya uyarlanmasına karşı olduğunu söyledi. Pamuk, “Kitaplarımın filme uyarlanmasını istemiyorum. Kitaplar filme uyarlandığında sonuç harika olmalı; bunun için ciddi emek lazım. Hollywood parayı verir; siz de kitabı verir, gerisini unutursunuz. Bu yüzden benim kitaplarım asla film olmayacak” dedi. Pamuk’a, Türkiye’nin AB üyeliğinden ifade özgürlüğüne kadar çeşitli konularda da sorular yöneltildi.
Özel Cannes filmi
Dünyaca ünlü 35 yönetmen, festivalin 60. yılı dolayısıyla ortak bir filme imza atacak. Kanadalı David Cronenberg, Finlandiyalı Aki Kaurismaki ve Mısırlı Yusuf Şahin’in de aralarında bulunduğu yönetmenlerin yapacağı film, festival kapsamında 20 Mayıs’ta gösterilecek. “Herkesin Kendi Sineması” adını taşıyan film için 25 ülkeden seçilen 35 yönetmenin her biri, yaklaşık üç dakika sürecek olan; “sinema salonlarından esinlenerek şu anda kafalarından geçenleri” anlatan kısa metrajlı bir film çekecek. Ünlü yönetmenlerin çekeceği filmler, daha sonra ortak film haline getirilecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Mumia’ya Özgürlük!

SONRAKİ HABER

“İkinci el” filmler görücüye çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...