18 Mayıs 2007 00:00

Mumia’ya Özgürlük!

25 yıldır idam yolunda bekletilen ve dün yeniden yargıç karşısına çıkan yazarımız Mumia Abu-Jamal için dünya ile eşzamanlı olarak İstanbul ve Ankara’da eylemler yapıldı. İstanbul’da Galatasaray Postanesi önünde yapılan eylemde, “Mumia’ya Özgürlük” istendi.

Paylaş

25 yıldır idam yolunda bekletilen ve dün yeniden yargıç karşısına çıkan yazarımız Mumia Abu-Jamal için dünya ile eşzamanlı olarak İstanbul ve Ankara’da eylemler yapıldı. İstanbul’da Galatasaray Postanesi önünde yapılan eylemde, “Mumia’ya Özgürlük” istendi.
Gazetemiz çalışanlarının yanı sıra birçok gazeteci, yazar, akademisyen, kurum ve sendika temsilcisi ile EMEP üye ve yöneticilerinin de katıldığı İstanbul’daki eylemde, “Mumia’ya özgürlük”, “Kahrolsun ABD, yaşasın halkların kardeşliği” ve “Free Mumia” sloganları atıldı.
Yazarımız Mumia, 25 yıl önce “beyaz bir polisi” öldürdüğü iddiasıyla tutuklanmış ve hukuki bir skandala dönüşen yargı sürecinin ardından idama mahkum edilmişti. Abu-Jamal, dünyanın pek çok yerinde yapılan eylemler ve kampanyalarla 2 kez idam sehpasından kurtulmuştu.
Amerikan Temyiz Mahkemesi dün, Mumia hakkında şimdiye kadar gelişen yargı sürecinin “adaletsiz ve ırkçı temelde yapıldığı” yönündeki itirazları görüşmeye başladı.
‘Mumia gasp edilen özgürlüğüne kavuşmalı’
Eylemde bir basın açıklaması yapan gazetemiz Yazıişleri Müdürü Fatih Polat, 25 yıldır “ölüm yolu”nda bekletilen Mumia’nın, buna nazire olarak Türkiyeli okurlarına yıllardır “Özgürlük Yolu” adlı köşesinden seslendiğini hatırlatarak “Mumia’ya dönük suçlamaların, tıpkı ABD’nin Irak’ı işgalinde öne sürdüğü gerekçeler gibi koca bir yalandan ibaret olduğunu” söyledi.
Polat ayrıca, “Bugün bu saatlerde, başta ABD ve Avrupa olmak üzere birçok ülkede de eşzamanlı olarak Jamal’in özgürlüğüne kavuşması için eylemler gerçekleştiriliyor. ABD yönetimi ve yargısı, bu ırkçı tavrındaki ısrarından vazgeçmeli ve dostumuz, meslektaşımız Abu-Jamal, 25 yıldır gasp edilen özgürlüğüne bugün kavuşmalıdır” dedi.
Büyükelçiliğe faks çekildi
Ardından Galatasaray Postanesi’nden ABD Ankara Büyükelçiliği’ne, “Mumia’ya Özgürlük” isteyen ve altında birçok gazeteci, insan hakları savunucusu, sendikacı ve yazarın da imzasının bulunduğu bir faks çekildi.
ÇGD Başkanı Ahmet Abakay, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen, TYS Başkanı Enver Ercan, PEN Başkanı Tarık Günersel, TİHV Başkanı Yavuz Önen, Celal Başlangıç, Berat Günçıkan, Erkan Can, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, Önder Çakar, Evrensel Kültür Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu, Ragıp Duran, Sennur Sezer, Şükrü Erbaş, Şebnem Korur Fincancı, Özgür Müftüoğlu, Taner Öngür, Turgay Olcaytu, Yücel Sayman, Ahmet Tulgar, Adnan Özyalçıner, Ömer Uğur, Rahmi Yıldırım ve daha birçok imzanın bulunduğu faksta, “Ölüm cezasını yasalarında barındıran sayılı ülkeden biri olan ABD’nin, Mumia’ya karşı tutumunu ırkçı buluyor ve protesto ediyoruz. Biz, Abu-Jamal’in adil yargılanmasını ve 25 yıldır haksız yere gasp edilen özgürlüğüne kavuşturulmasını istiyoruz” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)
Ankaralılar da ‘Mumia’ya Özgürlük’ istedi
Gazetemiz yazarı Mumia Abu-Jamal’in yeniden yargıç karşısına çıkarıldığı gün, Jamal’e bir destek de Ankara’dan geldi.
ABD’li gazeteci Abu-Jamal’in serbest bırakılması için ABD Ankara Büyükelçiliği’ne yürüyen gazeteci, aydın ve yazarlar ile EMEP üyeleri, “Abu-Jamal serbest bırakılsın” dediler.
EMEP Ankara il yönetici ve üyeleri, Tiyatrocu Yılmaz Demiral, Şair Mehmet Özer ve Selma Ağabeyoğlu, İHD Genel Başkan Yardımcısı İsmail Boyraz ve Eğitim Sen Genel Merkez Yöneticisi İsmail Sağdıç’ın da aralarında bulunduğu grup, Yüksel Caddesi’nden ABD Ankara Büyükelçiliği karşısına kadar yürüdü.
Yürüyüş boyunca “Abu-Jamal’e Özgürlük”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganları atılarak Jamal’in derhal serbest bırakılması istendi.
Yoğun polis önlemi nedeniyle grup, elçiliğe yaklaştırılmadı. Elçilik karşısında açıklama yapan gazetemiz Ankara Temsilcisi Fevzi Argun, alınan önlemlere ve ABD elçiliğine yaklaştırılmamalarına dikkat çekti. ABD’nin, “demokrasi” adına Afganistan ve Irak’ı işgal ettiğini örnek göstererek halkları katlettiğini, “özgürlük” diye de kapitalizmin özgürlüğünü anladığını kaydeden Argun, Mumia’nın, ABD’de Kara Panterler Partisi’nin liderlerinden olduğunu aktardı. Mumia’nın sırf siyah olduğu için, suçsuzluğu delil ve tanık ifadeleri ile kanıtlanmasına rağmen 25 yıldır hücrede tutulmasının, ABD’deki ırkçılığı gösterdiğini de söyledi.
Ardından elçilik bahçesinin demirlerine Mumia’nın serbest bırakılmasını isteyen dövizler asılırken, İHD Genel Başkan Yardımcısı İsmail Boyraz ise “Mumia’ya özgürlük istediklerini” söyledi. ABD’nin, Jamal’i siyah olduğu için adil olmayan bir şekilde yargıladığını ve Af Örgütü’nün de bu ayrımcılığı ortaya koyduğunu kaydeden Boyraz, Jamal’in serbest bırakılmasını ve bütün ülkelerde ölüm cezasının kaldırılmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
ABD’nin gerçek yüzü

Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan
ABD, dünyanın en büyük emperyalist ülkesi. Ama kendini dünyanın en demokratik ülkesi gibi göstermeye çalışıyor. Esas olarak ABD’nin dünya halkları üzerindeki baskısını, sömürgecili anlayışını ve ülkesindeki idamları düşündüğümüzde, gerçek yüzünün açığa çıktığını görüyoruz. Ayrıca, Guantanamo Üssü’nde tuttuğu insanlardan ve Abu-Jamal’in şahsından, ABD’nin gerçek yüzünü bir kez daha görüyoruz. Abu Jamal’in salıverilmesini ve mücadelesini özgür olarak sürdürmesini istiyoruz.
Emine Güngör/Atılım Gazetesi
ABD’nin demokrasi derken ne kastettiği, hem Mumia davasında verilen kararla, hem de Afganistan ve Irak’taki işgallerle, görüldüğü üzere ortadadır. ABD’nin demokrasi anlayışı; idam, işgal, işkence ve zindan üzerinedir. ABD’de ezilen halkların haklı taleplerine karşılık Abu-Jamal’e, 25 yıldır cezaevinde tutularak gözdağı verilmeye çalışılmaktadır.
Haber-İş İstanbul 1. Nolu Şube Başkanı Levent Dokuyucu
Abu-Jamal’in, Evrensel Gazetesi’ndeki köşe yazısını takip etmeye çalışıyorum. “Demokrasinin beşiği” olduğu iddia edilen ülkede, tanık ifadelerine rağmen Abu Jamal üzerindeki ölüm cezası kaldırılmıyor.
Dünyanın bütün ülkelerinde yapılan eylemlerin daha da genişletilmesini ve en kısa sürede Abu-Jamal’in serbest bırakılmasını istiyorum. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Irak çöküşün eşiğinde’

SONRAKİ HABER

Dünya sinemasının kalbi Cannes’te atmaya başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...