18 Mayıs 2007 00:00

‘Irak çöküşün eşiğinde’

Irak’ta son birkaç ayda kanlı saldırılar had safhaya çıkarken, İngiliz düşünce kuruluşu “Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü”nün (Chatham House) hazırladığı raporda, “işgal altındaki ülkenin çöküşün eşiğinde ve parçalanma riskiyle karşı karşıya olduğu” uyarısında bulunuldu.

Paylaş

Irak’ta son birkaç ayda kanlı saldırılar had safhaya çıkarken, İngiliz düşünce kuruluşu “Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü”nün (Chatham House) hazırladığı raporda, “işgal altındaki ülkenin çöküşün eşiğinde ve parçalanma riskiyle karşı karşıya olduğu” uyarısında bulunuldu.
ABD desteğiyle kurulan Nuri El Maliki hükümetinin büyük ölçüde halen güçsüz olduğunun ifade edildiği raporda, “Bağdat’ın, ülkenin büyük bir kesiminde otoritesinin olmadığına” dikkat çekildi. Maliki hükümeti, ülkedeki çatışmaları ve özellikle mezhep gerginliklerine engel olamamakla suçlanıyor.
‘Komşularla diyalog kurun’
Raporda, geçen aylarda “yeni Irak stratejisi”ni açıklayan ABD ve İngiltere’ye, stratejilerinde “aykırı değişiklik” yapmaları çağrısında da bulunulurken, Washington ile Londra’nın, “bölgede İran gibi etkili ülkelerle diyalogu artırmaları, Şii lider Mukteda El Sadr’ı ise bir düşman olarak değil, siyasi bir ortak olarak görmeleri gerektiği” ifade edildi.
Rapor, Irak’ın komşularıyla diyalog bakımından, ABD’li eski bürokratlarca hazırlanan “Irak Çalışma Grubu” raporunu anımsattı.
Askeri musluklar açılıyor
Öte yandan ABD Senatosu ise, Bush’un veto tehdidinin gölgesinde Irak’taki operasyonlara aktarılan paranın kesilmesini öngören tasarıyı reddetti. Senato, Irak’taki işgal askerlerinin durumunu yakından ilgilendiren tasarıyı, 29’a karşı 67 aleyhte oyla kabul etmedi.
Birçok Demokrat senatörün, Irak’taki Amerikalı askerlerin geri çekilmesini sağlamak amacıyla destek verdikleri tasarının kabul edilmesi için 41 oy daha gerekiyordu.
Tasarı, finansmanın 31 Mart 2008’den sonra kesilmesini, kabulünden 120 gün sonra Amerikan askerlerinin çekilmeye başlamasını öngörüyordu.
Yeşil Bölge yine hedefte
Öte yandan Irak’ta saldırılar her gün olduğu gibi dün de devam etti.
Irak direnişinin saldırılarında yine ülkenin en güvenli bölgesi olduğu iddia edilen ve ABD elçiliğinin de bulunduğu Yeşil Bölge hedef alındı. Havan saldırısında, 2 Iraklı öldü, 10’u yaralandı. Bölgeye önceki gün de 5 kişinin yaralandığı bir saldırı düzenlenmişti.
Çoğunlukla Şiilerin yaşadığı Ebu Seydah kasabasında ise klor gazı yüklü bir kamyonla pazar yerinde düzenlenen saldırıda 45 kişi yaşamını yitirdi.
Musul’da ise 200 kadar direnişçinin bir polis karakoluna saldırısında, 4 polis öldü. Başkentte bir gün içinde hepsi vurularak öldürülmüş 30 kişinin cesedi bulundu.
Bu arada Irak’a gönderilmesi “yılan hikayesi”ne dönen İngiliz tahtının varislerinden Prens Harry’nin Irak’a gönderilmeyeceği bildirildi.
İngiliz tahtının varislerinden Harry, direniş örgütleri tarafından tehdit edilmiş ve ilk hedef olacağı ifade edilmişti. (DIŞ HABERLER)
İran-ABD görüşmesi 28 Mayıs’ta

ABD ile İran’ın, Irak konusunu ele almak üzere 28 Mayıs’ta bir araya gelecekleri açıklandı.
Resmi bir ziyaret için Pakistan’da bulunan İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, ABD ve İran’ın büyükelçilik düzeyinde yetkililerinin, Irak’taki güvenlik durumunu görüşmek üzere Irak’ta bir araya geleceklerini söyledi. Muttaki, 28 Mayıs’taki görüşmelerin, Irak konusuyla sınırlı olacağını ve toplantıya Iraklı yetkililerin de katılacağını belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Fransa-Almanya ilişkisinde zorlu dönem

SONRAKİ HABER

Mumia’ya Özgürlük!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...