18 Mayıs 2007 00:00

10 gündür direniyorlar

Yasan patronunun işten attığı Birleşik Metal-İş üyesi 6 işçi, 10 gündür fabrika önünde direniyor. Patron, fabrikadaki örgütlülüğü kırmak için ekonomik gerekçelerle sendikalı işçileri işten atmış, yerlerine de taşeron işçi almak istemişti.

Paylaş

Yasan patronunun işten attığı Birleşik Metal-İş üyesi 6 işçi, 10 gündür fabrika önünde direniyor. Patron, fabrikadaki örgütlülüğü kırmak için ekonomik gerekçelerle sendikalı işçileri işten atmış, yerlerine de taşeron işçi almak istemişti. İşçiler de sendikalı olarak işe geri dönene kadar direneceklerini bildirmişlerdi.
Atılan işçilerden Ercan Kadak, fabrikada taşeron şirketin 40-50 civarında işçi çalıştırdığını ve 5 aylık süreler içerisinde işçilerin değiştirildiğini dile getirerek “Fabrikanın şu anda elemana ihtiyacı var; ama kimseyi almıyor. Bizim çalıştığımız bölümde, yerimize taşeron işçiler alındı. Kapı önünde iş ilanı vardı ama biz direnişe başlayınca iş ilanı kaldırıldı. İşveren bizi haksız gerekçelerle kovduğu için sendikal örgütlülüğü savunmak ve işimizi geri almak için direniyoruz” dedi.
Genel merkez yardım ediyor
Direnişçi işçilerden Ali Rıza Arayıcı ise bağlı oldukları Birleşik Metal-İş 1 No’lu Şube’yi eleştirerek “Yıllardır buradaki işyeri temsilcisinin değişmesini istedik ama olmadı. Sendika şubesi, sorunlarımızı genel merkeze iletmedi. Zamanla bu şube ile ters düştük. Atılmamızda bu durumun etkisi olduğunu düşünüyoruz. Şube başkanının fabrikaya geldiğinin ertesi günü biz kovulduk. Şu an genel merkeze bağlı olarak direnişe devam ediyoruz, onlardan yardım alıyoruz” diye konuştu.
Henüz iş akitlerinin feshedildiğine dair belgelerin ellerine ulaşmadığını, bu nedenle işe iade davası açmadıklarını belirten işçiler, daha sonra işe iade davası açarak hukuki yoldan da mücadele edeceklerini dile getirdiler. (İstanbul/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

3.5 YTL’yi Başbakan’a yolladılar

SONRAKİ HABER

Emekliler sendikalarının tanınmasını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...