18 Mayıs 2007 00:00

Aleviler siyasetle ilişkilerini irdeliyor

Bugüne kadar, özellikle CHP gibi sosyal demokrat partilerin “oy deposu” olarak gördüğü, bu seçimlerde ise AKP’sinden MHP’sine sağ partilerin de gözünü diktiği ve “Alevi aday” arayışına girdiği Aleviler, siyasetle ilişkilerini masaya yatırıyor.

Paylaş

Bugüne kadar, özellikle CHP gibi sosyal demokrat partilerin “oy deposu” olarak gördüğü, bu seçimlerde ise AKP’sinden MHP’sine sağ partilerin de gözünü diktiği ve “Alevi aday” arayışına girdiği Aleviler, siyasetle ilişkilerini masaya yatırıyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından organize edilen iki günlük konferansta Aleviler, emek örgütleri, siyasi parti temsilcileri ile aydınlar “Aleviler ve Siyaset” ilişkisini tartışacak.
Ahmet Telli, Şükrü Erbaş, Zerrin Taşpınar, Aydın Şimşek, Faik Bulut, Lütfi Kaleli, Cengiz Güleç, Ali Ekber Eren, Ferhat Tunç, Tunceli Belediyesi Başkanı Songül Erol Abdil, eski parlamenter Mustafa Timisi’nin de bulunduğu çok sayıda aydın, yazar, sanatçının çağrıcılığını yaptığı konferansa ilişkin görüştüğümüz PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç, geriye doğru 3-4 seçime bakıldığında Alevilerin bir bütün olarak hareket edemediklerinden yakındı. “Bırakın bütün olarak hareket etmeyi, karar oluşturup bunları uygulamaya koyma, yürüterek doğru dürüst bir sonuç elde etme noktasında olmadıklarını da görüyoruz” diyen Genç, görüş sahibi olmak ve o görüşleri geliştirip doğru hedeflere varabilmenin o konuda bilgi sahibi olmayı gerektirdiğini ifade ederek konferansta bu bilgi ve donanımı sağlamayı amaçladıklarının altını çizdi.
Sağ partiler çağrılmadı
“Biz Türkiye’de siyasal yapıların neresindeyiz. Sol çizgide. Ona göre kendilerini sol olarak ifade edenler gelsin kendilerini ifade etsinler. Alevilere nasıl bakıyor, siyasetin neresinde görüyorlar” diyen Genç, konferansa sağ partileri çağırmadıklarını söyledi.
Sağ partilerin de Alevi oylarına göz diktiğini, Alevi aday arayışında olduğunu hatırlatarak, “bu partilerden aday olan Alevilere bakışlarını” sorduğumuz Genç, “Bunu sempati ile karşılamamız mümkün değil” dedi. Bülent Ecevit’in ölümünün ardından çekmecesinden, “Maraş katliamının, MİT’in içindeki MHP kanadının organize ettiği”ne ilişkin bilgi notu çıktığını belirten Genç, “Maraş katliamının kanları MHP’lilerin ellerinde dururken, siz nasıl gidip onlarla yan yana duracaksınız diye sormak gerekir” dedi. Sivas katliamı örneğini de AKP için veren Genç, “AKP’nin, laikliği, çağdaşlığı yok etme çabası görülürken, Sivas katliamının kanı ellerinde olan ve o dönemin şeriatçı çizgisine sahip olanların AKP ile aynı çizgide olduğu düşünüldüğünde, Alevilerin onlarla nasıl yan yana olacaklarını sormak gerekir. Aleviliğin çok güzel bir özdeyişi vardır. ‘Her ağacın kurdu kendinden olur.’ Ne yapalım bizde de bunlar var. Böyleleri de çıkıyor ara sıra” diye konuştu.
‘Yol göstericiden kurtulmak daha zor’
Genç, ‘cumhuriyet’ mitinglerini de değerlendirerek, “Öncelikle, toplumun her kesiminin, sol, sosyal demokrat, Alevi kesiminin AKP’nin beş yıllık iktidar döneminde sürekli kendisine gelen baskıya karşı bir ses yükseltmesidir” dedi. Genç, “Bir yanlışlık varsa toplum kendi özgücü ile alana çıkıp sesini duyurabilme gücünde olmalıdır. Böyle olmadığı zaman kendisine ön ayak olacak, yol gösterecek birilerini ister ki, bazen o yol göstericilerden kurtulmak daha zordur” değerlendirmesini yaptı. (Ankara/EVRENSEL)
Aleviler siyasi deneyimlerini anlatacak

19 Mayıs günü saat 10.00’da, Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde dinleti ile başlayacak olan “Aleviler ve Siyaset” konulu konferansın ilk gününde, “Aleviler, Alevi Örgütleri ve Siyaset”, “Seçim Sistemleri ve Temsiliyet”, “Alevilerin Siyasi Parti Denemeleri ve Deneyimleri” konuları tartışılacak. Konferansın ikinci gününde ise DİSK, Halkevleri, KESK, TMMOB ve TTB’den temsilcilerin katılımı ile “Emek ve Demokrasi Güçlerinin ‘Alevilerin Siyaset İlişkisine’ Bakışları”, CHP, DSP, DTP, EMEP, ÖDP, SDP, SHP, TKP ve 10 Aralık Hareketi’nden temsilciler de “Siyasi Partiler ve Aleviler” konusunu irdeleyecekler. Konferans, sonuç bildirgesinin açıklanması ile sona erecek.
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Mehmet Bekaroğlu’ndan ‘Siyasetin Sonu’

SONRAKİ HABER

CHP-DSP anlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...