18 Mayıs 2007 00:00

Yargıtay’dan DEP’lilere veto

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında kapatılan DEP eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan’ın da bulunduğu 120 DTP’linin üyeliğinin düşürülmesini ve buna bağlı olarak parti organlarındaki görevlerinden çıkarılmalarını istedi.

Paylaş

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında kapatılan DEP eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan’ın da bulunduğu 120 DTP’linin üyeliğinin düşürülmesini ve buna bağlı olarak parti organlarındaki görevlerinden çıkarılmalarını istedi.
Edinilen bilgilere göre Başsavcılık, konuya ilişkin yazısını DTP’ye gönderdi. Yazıda, Siyasi Partiler Yasası’nın 11/b maddesine göre, Hatip Dicle, Leyla Zana, Selim Sadak ve Orhan Doğan’ın da aralarında bulunduğu 120 kişinin adli sicilde sabıka kayıtları bulunduğu belirtildi. Yazıda, bu kişilerin DTP’ye üye olamayacakları, parti organlarında görev alamayacakları kaydedildi.
Başsavcılık, bu kişilerin üyelikten çıkarılmalarını istedi. DTP’nin son kongresinde Dicle, Zana, Sadak ve Doğan Parti Meclisi’nde de görev almışlardı.
DEP’lilerin, olası bağımsız milletvekili adaylığıyla ilgili kararı ise Yüksek Seçim Kurulu’nun vereceği bildirildi.
Üyelikleri düşürülmek istenen PM üyeleri
Yargıtay’ın üyeliklerinin düşürülmesini istediği 120 kişiyi DEP milletvekillerinin yanı sıra, 30 DTP PM üyesi, 5 DTP kurucu üyesi, diğerleri ise çeşitli il-ilçe ve belde yöneticilerinden oluşuyor. DTP PM üyeliğinde yer alıp hem görevlerinden hem de üyelikten çıkarılmak istenen isimler şöyle: Leyla Zana, Selim Sadak, Orhan Doğan, Mehmet Hatip Dicle, Besime Konca, Zeynep Karaman, Bayram Altun, Selma Irmak, Sibel Öz, Gülay Calap, Kemal Çalğan, Ayfer Eki, Özcan Erdem, Selahattin Işık, Pelgüzar Kayğısız, Meside Şahin, Senanik Öner, Cesim Soylu, Fadıl Erdede, Melik Şengül, Filiz Mete, Sadun Doğan, Mümtaz Aydeniz, Fatma Kaşan, Yaşar Karadeniz, Ahmet Öğretmen, Mustafa Sarıkaya, Rıza Bilgiç, Hüseyin Cengiz, Davut Utkun. (Ankara/EVRENSEL)
YSK: Listeleri inceleyeceğiz

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, hangi suçtan sabıkası olanların milletvekili adayı olamayacaklarının yasalarda belli olduğunu belirterek, “Milletvekili aday listeleri gelecek, inceleyeceğiz” dedi.
Aydın, AA’nın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının “sabıka kayıtları bulunduğu için partiye üye olamayacaklarını” belirttiği 120 DTP’linin milletvekili adayı olup olamayacaklarına ilişkin sorusu üzerine, milletvekilleri aday listeleri YSK’ya bildirildikten sonra, listeleri inceleyeceklerini anımsattı.
Milletvekili adaylarının, sabıka kayıtları olduğu için aday olup olamayacaklarına ilişkin durumun, işledikleri suça bağlı olduğunu belirten Aydın, hangi suçtan sabıka kaydı olanların milletvekili adayı olamayacağının yasalarda belli olduğunu ifade etti.
Aydın, yasaya göre hırsızlık, dolandırıcılık veya terör suçlarından ceza alarak mahkum olanların milletvekili adayı olamayacaklarını kaydetti. Muammer Aydın, siyasi partilerin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ilişkin aday listelerini YSK’ya göndermelerinin ardından, aday inceleme sırasında tüm konuların inceleneceğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

R.G’nin burnunu ders vermek amacıyla kesmişler!..

SONRAKİ HABER

‘Şemdinli askeri mahkemede görülemez’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...