18 Mayıs 2007 00:00

Bizim sesimize kulak verin

Biz; Ankara Yenimahalle Halide Edip Lisesi’nde, farklı sınıflarda okuyan bir grup öğrenciyiz. Özellikle son zamanlarda üzerimizde uygulanan baskı ve kötü davranışlara karşı sesimizi yükseltmek istedik.

Paylaş

Biz; Ankara Yenimahalle Halide Edip Lisesi’nde, farklı sınıflarda okuyan bir grup öğrenciyiz. Özellikle son zamanlarda üzerimizde uygulanan baskı ve kötü davranışlara karşı sesimizi yükseltmek istedik.
Sorunlarımıza ilk önce hocalarımızın bize karşı gösterdiği kötü davranışlardan başlamak istiyoruz. Hocalarımız çoğu kez, bize hakaret etmeyi normal bir şey olarak görmektedir. Özellikle erkek arkadaşlarımıza karşı “öküz herif, salak herif, susmayan şerefsizdir” gibi hakaretler yanında, arkadaşlarımıza ağza alınmayacak sözler söylemektedirler. Herhangi bir konuda itiraz eden arkadaşlarımız ise “Terbiyesiz sen sus” gibi laflarla diğer arkadaşlarımızın yanında rencide edilmektedirler. Hatta daha ileri gidip fiziksel şiddet de uygulanıyor.
Son günlerde artan baskıların nedeni ise vakıf paralarıdır. Okul giderlerinin karşılanması için her öğrenciden toplanan bu paraları vermek mecburi. Vermeye karşı çıkan arkadaşlarımıza, müdür yardımcıları; “O zaman tuvaletleri siz temizlersiniz, getirmediğinizde sizinle görüşürüz” gibi tehditler savuruyor, “Torunumuz yaşındaki öğrencilerden para istemek çok mu hoşumuza gidiyor, devlet bize hizmetli kadrosu vermiyor, paramız yook” gibi sözlerle duygu sömürüsü yapıyorlar. Ailelerimizin verdiği vergilere rağmen, resmen bizden haraç alıyorlar. Her zaman olduğu gibi tüm yükü öğrenciye, halka fatura etmeye çalışıyorlar. Anayasadaki parasız eğitim hakkımızı elimizden almaya çalışıyorlar.
Şimdi anlatacağımız sorun ise tek bizleri değil bütün toplumu etkileyen olaylar. Kamu kuruluşlarında başörtülü gezmek yasak. Bizim derdimiz bez parçası değil, tabii biz karşı değiliz. Bizim isyanımızın nedeni, başörtülü arkadaşlar, okul çıkış saati geldiğinde lavaboda başörtülerini takıp koridorlarda gezebiliyorlar. Okul kurslarında başörtüsüyle derslere girebiliyorlar. Tabii bu olanlar bizim okuldaki yöneticiler tarafından görülmüyor. Bu da herhalde müdürümüzün ilahiyat mezunu olmasından ve din öğretmenimizin müdür yardımcısı olmasından kaynaklanıyor.
Sadece okul içindeki sorunlarımızla birlikte dışarıda da birçok sıkıntımız var. Okul saati bitip evlerimize gideceğimiz saatte dışarıda sallamalar, bıçaklar kol geziyor. Can güvenliğimiz tehlikede. Bunların önlemleri alınmıyor. Yanımızda Yenimahalle Karakolu var ama hiçbir etkisini görmedik.
Biz sorunlarımızı anlatmak istedik. Bu sorunlarımızı çözmek için bütün arkadaşlarımızı birlik olmaya davet ediyoruz. El ele vererek bu yönetimin işleyişine dur diyebileceğiz, sesimizi yükseltip biz öğrencileri ezememeleri için elimizden geleni yapacağız.
Bir grup lise öğrencisi (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Her şeye rağmen umutluyuz...

SONRAKİ HABER

Öğrenciler ‘Hayat’la buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...