19 Mayıs 2007 00:00

Yoksul semtin genç yetenekleri

Gaziantep Düztepe’de bulunan Şehit Şahin Lisesi öğrencilerinin yaptığı resimler Gaziantep İl Halk Kütüphanesi’nde sergileniyor. 120 öğrencinin 6 aydır resim öğretmenleri Özay Kocabaş’ın uğraşıyla sürdürdüğü çalışma sonucunda ortaya çıkan 160 eserin çoğunluğu tuval üzerine yağlı boya resimlerden oluşuyor.

Paylaş

Gaziantep Düztepe’de bulunan Şehit Şahin Lisesi öğrencilerinin yaptığı resimler Gaziantep İl Halk Kütüphanesi’nde sergileniyor. 120 öğrencinin 6 aydır resim öğretmenleri Özay Kocabaş’ın uğraşıyla sürdürdüğü çalışma sonucunda ortaya çıkan 160 eserin çoğunluğu tuval üzerine yağlı boya resimlerden oluşuyor. İl Halk Kütüphanesi’ndeki sergiyi ziyaret etmek için yarın son gün.
Gizli yetenekler ortaya çıktı
Sergiye ve hazırlık çalışmasına ilişkin görüştüğümüz Resim Öğretmeni Özay Kocabaş, son 6 aylık çalışmanın ürünlerinin burada sergilendiğini, özel olarak çalıştırdığı 15 egzersiz öğrencisinin yanı sıra resim dersi almayan öğrencilerin de çalışmalarının olduğunu belirtiyor. Öğrencilerin resim yaparak sorumluluk aldıklarını, kendilerine güvenlerini tazelediklerini anlatan Kocabaş şöyle diyor: “Bugün okullar şiddetle, kavgalarla gündeme geliyor. Okulların çoğunda resim, müzik, beden eğitimi gibi gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri, ortak üretimler çıkarabilecekleri dersler kaldırılıyor. Bu tür derslerin öğrencileri olumsuz davranışlardan uzak tutacağını düşünüyorum. Ama ne yazık ki bu dersler artık gereksiz olarak görülüyor.”
Çalışmaya katılan gençlerin ailelerinden de olumlu tepkiler almışlar. “Resimleri yaparken öğrenciler başta zorlanıyor ama bitip çerçeveye girdiği zaman müthiş bir haz alıyorlar. Yoksul bir semt olan Düztepe’de bulunan okulumuzda böyle bir çalışmanın olamayacağını düşünenler vardı. Ama işte çıkıyor, öğrencilerle ilgilenilir ve işlenirse olabiliyor. Bu çalışmayla birlikte öğrencilerimiz bugüne kadar gizli kalmış yeteneklerini ortaya çıkardılar ve bu onlara özgüven kazandırdı.”
Sadece yetenek yetmiyor
Sergide görüştüğümüz Şehit Şahin Lisesi son sınıf öğrencisi Meral Bayındır’ın sergide 6 eseri var. Resim yaparken dinlendiğini anlatıyor. “İlkokuldan beri resim yapıyorum. Ancak son üç yıldır resim öğretmenimizin özel ilgisi ile bu yeteneği geliştirdim ve artık daha iyiyim. Üniversiteye resim üzerine hazırlanacağım” diyor.
Son sınıf öğrencisi Sevinç Duran da sergiye katılan öğrencilerden. “Lise birde fırçayı elime Özay Hoca verdi” diyen Duran’a göre, “Resim sadece yetenek işi değil aynı zamanda çalışmak ve emek harcamak gerekiyor. Ben üç senedir çalışarak bu düzeye geldim. Resim yapmak beni sakinleştiriyor daha da güzeli insanın bir şey ürettiğini görmesi...”
Hakan Kıraç ise resme zaten yeteneği olduğunu düşünüyor, ancak bunu öğretmenleri işleyip geliştirmiş. “Bu sergiyi yüzlerce insan geziyor. Resimlere bakıyorlar ve ‘Ne güzel’ diyorlar. Bu da yaptığımız işin beni en çok sevindiren yanı” diyor.
Şiddetle, kavgalarla gündeme gelen liselerden biri olan yoksul Düztepe semtinin Şehit Şahin Lisesi’nin gelecek vaat eden genç yetenekleri, yaptıkları resimlerle, olanak verildiğinde gençlerin neler yapabileceğini göstermeye çalışıyor. (Gaziantep/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Yasakçı zihniyet yaptıklarına son vermeli’

SONRAKİ HABER

Güneşin Sofrasında Zengin Mutfağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa