19 Mayıs 2007 00:00

Wolfowitz’den nihayet istifa kararı

Sevgilisini kayırarak maaşına zam yaptırdığı ithamlarından resmen suçlu bulunan DB Şefi Paul Wolfowitz, istifa baskılarına dayanamadı ve sonunda görevi bırakacağını açıkladı.

Paylaş

Sevgilisini kayırarak maaşına zam yaptırdığı ithamlarından resmen suçlu bulunan DB Şefi Paul Wolfowitz, istifa baskılarına dayanamadı ve sonunda görevi bırakacağını açıkladı. Özellikle AB ülkelerinden gelen baskılara karşın istifa etmeye yanaşmayan Wolfowitz, 30 Haziran’da görevi bırakacağını belirtti.
İstifa kararı, Beyaz Saray’da hayal kırıklığı yaratırken Irak işgalinin mimarlarından Wolfowitz’in görevde kalması için elinden geleni yapan ABD Başkanı George Bush ise DB’nin şefliğine yeni adaylar için hazırlıklara başladı. Olası adaylar arasında; İngiltere’nin görevi bırakmaya hazırlanan başbakanı Tony Blair’in yanı sıra, ABD’nin eski Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick, Hazine Bakan Yardımcısı Robert Kimmitt ve IMF’nin eski Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’in isimleri geçiyor.
Eski DB başkan yardımcısı ve başekonomisti olan Nobel ödüllü ekonomist Joe Stiglitz, BBC’ye Blair’in bu iş için düşünüldüğünü söyledi.
Irak savaşının mimarlarından biri olan ve kalkınma ekonomisi konusunda deneyimli olmayan Wolfowitz, bu nedenlerden dolayı Dünya Bankası başkanlığı döneminin en başından itibaren kurum personelinin tepkisiyle karşılaşmıştı.
‘Aklandı’!
Avrupa gazetelerinde, “Uzun soluklu savaşın ardından görevi bıraktı” gibi başlıklarla duyurulan Wolfowitz’in istifası, DB başkanlığını iki yıl yürütmesinin ardından geldi. Kulislere göre ABD’li DB Şefi, DB İcra Kurulu ile “aklanma” pazarlığı yaptı. Buna göre Wolfowitz istifa kararını, Kurul’un “DB şefinin yanlış bir şey yapmadığı” açıklamasına karşılık aldı. Zira İcra Kurulu, istifa kararından sonra “Wolfowitz, ahlaken doğru şekilde ve iyi niyetle davrandığı konusunda bize güvence verdi ve biz de bunu kabul ediyoruz” dedi. Kurul’un açıklamasında, Wolfowitz’in DB ile finansal anlaşmalarına ve kendisini görevinden eden sevgilisi Şah Rıza’nın durumuna ilişkin bir açıklama yapılmadı.
ABD istemeye istemeye
Öte yandan İcra Kurulu, DB’nin başına geçici olarak bir başkanın atanacağını duyururken ABD Sözcüsü Tony Fratto tarafından yapılan açıklamada, “Biz, Sayın Wolfowitz’in görevde kalmasını tercih ederdik. Ancak Başkan Bush, istemeyerek de olsa Wolfowitz’in istifasını kabul ediyor” denildi ve Bush’un, kısa sürede yeni bir aday göstereceği duyuruldu.
DB Başkanı’nın seçme işi, geleneksel olarak ABD yönetiminin kontrolünde bulunuyor. “İkiz Kuruluşlar” olarak tanınan IMF’nin başkanlığını geleneksel olarak bir Avrupalı yürütürken, Dünya Bankası’nın başında ise bir ABD’li bulunuyor. Bu çerçevede normal koşullarda Dünya Bankası başkanlığına, yine bir ABD’linin getirilmesi öngörüldüğü için bu kişiyi Bush aday gösterecek. Bush da Wolfowitz’e ilişkin son açıklamasında, “İşlerin bu noktaya ulaşmasından üzgünüm” dedi.
Dünya Bankası’nda çalışan sevgilisini, daha yüksek maaşla ve ücreti banka tarafından ödenmek üzere ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki bir işe yerleştiren Wolfowitz, iltimas yapmakla suçlanıyordu.
İstifası yönünde kurum personelinden ve Avrupa ülkelerinden son haftalarda yoğun baskılara maruz kalan Wolfowitz, yine de uzun süre ayrılmamak için direnmişti. Ancak en son, olayı soruşturmak üzere Dünya Bankası tarafından oluşturulan özel kurulun resmi raporunda Wolfowitz’i suçlaması, Beyaz Saray’ın da desteğini çekmesine yol açınca Wolfowitz, istifasını açıklamak zorunda kaldı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

G-8’i protesto etmek yasak

SONRAKİ HABER

ZEUS SUNAĞI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...