19 Mayıs 2007 00:00

Sancılı AB-Rusya zirvesi

Rusya’nın güneydeki Samara kasabası, dün gergin başlayan AB-Rusya Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Önceki akşamki akşam yemeği ile açılan AB-Rusya Zirvesi, uzundur gündemde olan bir dizi sorun nedeniyle gergin bir ortamda geçiyor.

Paylaş

Rusya’nın güneydeki Samara kasabası, dün gergin başlayan AB-Rusya Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Önceki akşamki akşam yemeği ile açılan AB-Rusya Zirvesi, uzundur gündemde olan bir dizi sorun nedeniyle gergin bir ortamda geçiyor. Enerji sevkıyatı, Kosova’nın nihai statüsü, Rusya ile Polonya arasındaki ticari ilişkiler ve Kremlin’in Estonya ile son dönemde gerilen ikili ilişkileri ve Moskova’nın Litvanya ile sorunlarının zirveye damgasını vurması beklenirken, AB Dönem Başkanı Almanya ise “orta yolu” bulmaya çalışıyor.
Ancak Almanya dahi sorunların aşılmasının kolay olmadığını biliyor. Nitekim, önceki gün Samara’ya giden Almanya Başbakanı Angela Merkel, “zirveden somut bir sonuç beklenemeyeceğini” söyledi.
Estonya ‘saldırı’ altında
Estonya’da cumhurbaşkanlığı ve meclis, bakanlıklar, siyasi partiler, medya, büyük bankalarla iletişim şirketlerinin internet siteleri saldırıya hedef oldu. “Siber savaş” nedeniyle Talinn’deki Sovyet Anıtı’nın kaldırılması nedeniyle Estonya’yla ilişkileri gerilen Rusya itham edildi. Rusya iddiaları reddederken, Anıt krizi sırasında Estonya’ya arka çıkan NATO, Estonya için devrede; ABD ise saldırıların artabileceği uyarısını yaptı.
Sitelerin çökmesi nedeniyle Rusya’yı suçlayan Estonya, saldırının planlayıcılarından olduğu belirlenen bir Rus vatandaşını da tutukladı. Dünyadaki e-hükümet uygulamasının öncülerinden olan Estonya, büyük ölçüde bilgisayara bağımlı durumda. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İşgal ordusu yeniden Gazze’ye girdi!

SONRAKİ HABER

G-8’i protesto etmek yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...