19 Mayıs 2007 00:00

İşgal ordusu yeniden Gazze’ye girdi!

Filistin topraklarına önceki günden bu yana ölüm yağdıran İsrail tankları 6 ay aradan sonra Gazze Şeridi’ne yeniden girdi. Saldırılarda en az 12 Filistinli öldürüldü.

Paylaş

Filistin topraklarına önceki günden bu yana ölüm yağdıran İsrail tankları 6 ay aradan sonra Gazze Şeridi’ne yeniden girdi. Saldırılarda en az 12 Filistinli öldürüldü.
Gazze içlerine ilerleyen işgal ordusunun Kassam füzelerinin hedefi olan Sderot ile Nisanit ve Elei Sinai’deki mevzilerini de güçlendirdiği ifade ediliyor. Bu arada İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise, Sderot’u ziyaret etti.
Filistinli örgütler ise “saldırılara sert karşılık verileceğini” duyurdu. Hamas’ın silahlı kanadı İsrail saldırılarının, “intihar saldırılarıyla yanıtlanacağını” ilan etti.
Öte yandan Filistin lideri Mahmud Abbas’ın, El Fetih ile Hamas arasındaki ateşkesi güçlendirme amaçlı yapmayı planladığı ancak önceki gün iptal edildiği açıklanan Gazze ziyaretinin de saldırılar nedeniyle iptal edildiği öğrenildi.
Filistinli gruplar arasındaki çatışmalar ise yer yer devam etti. Çatışmalarda, 1 Filistinli askerin öldüğü, 2’sinin yaralandığı bildirildi.
İsrail hem karadan hem havadan vurdu
Yaklaşık 6 ay aradan sonra ilk kez Gazze’ye giren İsrail tanklarının, Beyt Lahiya’da ilerledikleri bildirildi. İsrail uçakları ise Gazze’ye en az 7 kez hava saldırısı düzenledi.
Tanklar’ın Gazze’ye girmesinin ardından Refah ve kuzeyindeki Beyt Lahiya’da art arda 2 patlama meydana geldi. Refah’ta, tanklardan açılan ateş sonucu, bir evin isabet aldığı ve 2 kişinin öldüğü haber verildi. Refah’ta ayrıca belediyeye ait bir çöp kamyonunu hedef alan hava saldırısında, aracın içindeki 3 kişi yaşamını yitirdi. İsrail’in bir Hamas yetkilisinin evini hedef alan saldırısında ise, Hamas üyesi ile iki küçük çocuğu öldürüldü. Çocukların, 10 ve 12 yaşlarında olduğu öğrenildi.
İsrail uçaklarının Gazze’nin doğu kesimine düzenlediği iki ayrı hava akınında ise 4 Filistinli öldürüldü, 6’sı yaralandı.
ABD, saldırıları savundu
Diğer taraftan ABD yönetimi ise, her zamanki gibi İsrail’e kalkan oldu ve Filistin’e yönelik saldırılarını savundu.
İsrail’in “kendini savunma hakkı olduğunu” savunan Beyaz Saray, Gazze’deki çatışmalardan dolayı ise Hamas’ı sorumlu tuttu. İsrail’in kendini savunma hakkı bulunduğu görüşünü dile getiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, “İsrail füze saldırıları karşısında büyük bir itidal sergiliyor” diyerek iki günde onlarca Filistinliyi canından eden İsrail saldırılarını görmezden geldi.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Mahmud Abbas’a ile bir telefon görüşmesi yaptığı açıklandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Mumia davası eylemler eşliğinde başladı

SONRAKİ HABER

Sancılı AB-Rusya zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...