19 Mayıs 2007 00:00

Mumia davası eylemler eşliğinde başladı

25 yıldır idam yolunda cezaevinde tutulan ABD’li gazeteci-yazar ve aktivist Mumia Abu-Jamal’in yeni yargı süreci, Philadelphia 3. Federal Temyiz Mahkemesi’nde önceki gün başladı.

Paylaş

25 yıldır idam yolunda cezaevinde tutulan ABD’li gazeteci-yazar ve aktivist Mumia Abu-Jamal’in yeni yargı süreci, Philadelphia 3. Federal Temyiz Mahkemesi’nde önceki gün başladı.
ABD’nin Philadelphia eyaletinde “Mumia’ya Özgürlük” eylemleri eşliğinde yeniden başlayan davada yazarımız Abu-Jamal’in avukatı Robert R. Bryan, “şimdiye kadar gelişen yargı sürecinin ırkçı temelde yapıldığını, Abu-Jamal davasına 25 sene önce bakan yargıcın, jüriyi ölüm cezası konusunda yanılttığını ve jürinin de ırkçı bir temelde kurularak ağırlıklı olarak beyaz ABD’lilerden oluşturulduğunu” bildirdi.
Avukat Bryan mahkemede ayrıca, “Eğer bu üç itirazımızdan birisi dahi dava sürecini etkilemişse bu, davanın ırkçı bir temelde yapıldığını kanıtlar” diye konuştu.
Byran’ın bu ifadelerine karşılık Philadelphia savcısı ise Mumia’nın “suçlu” olduğu konusundaki ısrarını sürdürdü ve kanıtların, bunu ispat ettiğini iddia etti. Dava ileriki bir tarihe ertelendi.
25 sene önce yapılan davada Daniel Faulkner’i öldürdüğü iddiasıyla idama mahkum edilmiş olan Mumia’nın suçsuzluğu, tanık ifadeleri tarafından kanıtlanmıştı. Ancak hukuki bir skandala dönüşen yargı sürecine ve tepkilere rağmen, Abu-Jamal’in idam cezasının kalkması yönündeki itirazlar kabul edilmemişti.
‘Mumia’ya Özgürlük’ eylemleri
Öte yandan Mumia’nın davası, Philadelphia 3. Federal Temyiz Mahkemesi’nde görülürken mahkeme dışında ise yaklaşık 500 kişi “Mumia’ya Özgürlük” istedi. Mumia’nın, ABD’nin ırkçı adalet sisteminin kurbanı olduğunu ifade eden protestocular, Kara Panterler Partisi Philadelphia liderlerinden Abu-Jamal’in derhal serbest bırakılmasını talep etti. ABD’de ayrıca, San Francisco’da da eylemler yapıldı.
ABD’deki eylem, Avrupa’daki eylemlerle eşzamanlı olarak gerçekleştirildi. Yazarımız Mumia’nın serbest bırakılması için Ankara ve İstanbul’da da gazetemiz tarafından eylemler düzenlenmişti.
Avrupa’da ise Londra ve Helsinki’de “Mumia’ya Özgürlük” istendi. Eylemler, ABD elçilikleri önünde düzenlendi. Bunun yanı sıra Toronto’da “Acil eylem-Mumia Masumdur!” başlıklı bir protesto gösterisi gerçekleştirildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Cezayir’de gergin seçim

SONRAKİ HABER

İşgal ordusu yeniden Gazze’ye girdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...