19 Mayıs 2007 00:00

Cezayir’de gergin seçim

Cezayir, önceki gün gergin bir siyasi ortamda sandık başına gitti ve ülkenin birçok oy verme merkezinde olaylar çıktı.

Paylaş

Cezayir, önceki gün gergin bir siyasi ortamda sandık başına gitti ve ülkenin birçok oy verme merkezinde olaylar çıktı. Son dönemde El Kaide bağlantılı örgütlerin saldırılarına sahne olan ülkede, İslamcı partilerin seçime katılımının yasaklanması ve saldırı tehditleri, katılımın da oldukça düşük olmasına neden oldu.
Cezayir’in Fransa’dan bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından bu yana ülke siyasetine hakim durumdaki Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin, seçimi yine kazanması bekleniyor. Buteflika’yı destekleyen “cumhurbaşkanlığı ittifakı”nda ayrıca, ulusalcı “Ulusal Demokratik Birlik” ile ‘ılımlı İslamcı’ “Toplum ve Barış Hareketi” partileri de bulunuyor.
AFP muhabiri, ülkenin doğusunda ve batısında başta olmak üzere birçok oy verme merkezinde olaylar çıktığını ve güvenlik birimlerinin olaylara müdahale ettiğini aktardı. Çatışmaların, FLN üyeleriyle diğer aday partilerin üyeleri arasında çıktığı ve bazı yerlerde jandarmanın, oy verme merkezlerini boşaltmak durumunda kaldığı öğrenildi.
‘Zorlu sınav’
Gözlemcilere göre El Kaide bağlantılı saldırıların arttığı dönemde yapılan seçimler, toplumsal uzlaşma arayan petrol ve doğalgaz zengini ülke için zorlu bir sınav niteliğinde. Doğalgaz rezervlerinde dünya beşincisi, petroldeyse dünya 14’üncüsü olan Cezayir’de, iktidar yanlısı bir parti hariç, İslamcı partilerin seçimlere girmesi yasaklanmıştı.
Uzmanlara göre de “1992’nin hayaleti” Cezayir’in peşini bırakmıyor. O yıl yapılan ilk çok partili seçimleri, “İslami Selamet Cephesi”nin (FİS) kazanacağı anlaşılınca, ordu devreye girip seçimleri iptal etmişti.
Çıkan iç savaşta 200 bin kişi ölmüştü. Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, 2005’te genel af ilan etmiş ama İslamcılar, siyasi sisteme dahil edilmemiş ve iç savaş sürmüştü. Bu ortamda faaliyetlerini sürdüren bazı İslamcı gruplar ise 2006’nın sonunda El Kaide ile bağlantı kurmuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Müttefikler son kez görüştü

SONRAKİ HABER

Mumia davası eylemler eşliğinde başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...