19 Mayıs 2007 00:00

Müttefikler son kez görüştü

İstifa kararını açıklayan Tony Blair, İngiltere Başbakanı olarak ABD’ye yaptığı son resmi ziyarette, ABD Başkanı Bush’la bir araya geldi. İki lider, görüşmeden sonra birbirlerine övgüler yağdırdı.

Paylaş

İstifa kararını açıklayan Tony Blair, İngiltere Başbakanı olarak ABD’ye yaptığı son resmi ziyarette, ABD Başkanı Bush’la bir araya geldi. İki lider, görüşmeden sonra birbirlerine övgüler yağdırdı.
Ortak basın toplantısı sırasında Bush, ABD’nin sadık müttefiklerinden biri olan ve bu yüzden de “Bush’un fino köpeği” yakıştırmalarıyla yüz yüze kalan Blair’i överken “Bir şey yapmaya koyulduğunda inatçı biri olan Başbakan’ı kutluyorum” dedi, ancak bunu söylerken İngilizcede etimolojik olarak “köpek” (dog) kelimesinden gelen “inatçı” anlamındaki “dogged” kelimesini seçmesi dikkatlerden kaçmadı.
İşgali savundular
27 Haziran’da görevinden ayrılacak olan Blair, son Washington ziyaretinde Bush’u “kararlı bir devlet adamı” diye niteledi. Blair’in sonunu hazırlayan Irak işgalindeki yakın müttefiki Bush ise Blair için “Açık ve stratejik düşünebilen bir siyasetçi” dedi. İki lider, Irak’ı kana bulayan ve çökmenin eşiğine getiren işgal kararını savunmaktan çekinmedi ve “terörle savaşta” ülkelerinin ortak hareket edeceğini yineledi.
Blair ile ortak basın toplantısında İran konusuna da yer veren Bush, nükleer programını askıya almaması halinde Birleşmiş Milletler’in İran’a yeni yaptırım seçeneklerini değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Görüşmede Bush, ‘fino gafı’nın yanı sıra İngiltere’nin görevi bırakmaya hazırlanan başbakanına; “Blair, 1797’den beri İngiltere lideri” diyerek takıldı.
Zira Bush böylece, geçen hafta meşhur gaflarına bir yenisini eklediği Kraliçe Elizabeth’e yaptığı gafı telafi etmeye çalıştı. Bush, 200 yıllık bir gafında, “10 Amerikan başkanıyla yemek yediniz. Ülkemizin 200. yılı kutlamalarında, 1700... 1976’da bize yardım ettiniz” demiş, dinleyicilerin gülüşmesine neden olmuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Fransa’da yeni kabine açıklandı

SONRAKİ HABER

Cezayir’de gergin seçim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...