19 Mayıs 2007 00:00

İşçi iş kazası geçirdi patron ‘Dinlen geçer’ dedi

Ahmet Karacan, Çiğli Ata Sanayi Sitesi’nde; demir-doğrama atölyesinde çalışıyor.

Paylaş

Ahmet Karacan, Çiğli Ata Sanayi Sitesi’nde; demir-doğrama atölyesinde çalışıyor.
30 kişinin çalıştığı demir doğrama atölyesinde, yalnızca 10 kişinin sigortası yatırılıyor. Geçirdiği iş kazasından sonra sigortasız olduğu için hastaneye gidemediğini söyleyen Ahmet Karacan, bir yıldır sanayi sitesinde demircilik yapıyor.
Karacan, yaptığı işin tehlikeli olmasına rağmen sigortasız çalıştığını, ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda olduğunu söyledi. Karacan, çalıştığı atölyenin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden iş aldığını, ancak belediyenin para vermesine rağmen birçok işçinin 2 aydır parasının ödenmediğini belirterek “Burada 30 kişi çalışıyoruz, 20 işçi taşerona bağlı. Patron, daha fazla kâr etmek için aldığı işleri taşerona veriyor. 10 liraya yaptırması gereken bir işi, taşerona 5 liraya; üstelik sigortasız çalıştırarak yaptırıyor. Çalıştığımız iş çok tehlikeli bir iş, her an kaza geçirme riski var. Bırakın sigorta yatırmayı, baret, maske gibi koruyucu araçlardan da yoksun çalışıyoruz” diye konuştu. Karacan, atölyenin her tarafında “Baretsiz çalışma, maskeni tak” gibi uyarı levhalarının asılı bulunduğunu ise acı bir gülümseme ile anlattı.
Patronun söyledikleri
“Geçtiğimiz günlerde çalışırken kafama makas kolu düştü, bir süre kendime gelemedim, öğle yemeğine kadar çalışmadım” diyen Karacan, patronun, kazadan haberi olmasına rağmen hastaneye götürmemekte ısrar ettiğini dile getrdi. Yemek molasından sonra çalışmaya karar verip ayağa kalkmak istediğinde başının döndüğünü ve ayağa kalkamadığını anlatan Karacan, patronun bu duruma sadece “Biraz dinlen, geçer” dediğini aktardı. Aldığı ücretin ancak karınlarını doyurmaya yettiğini söyleyen Karacan, “Param olmadığı için özel hastaneye gidemedim. Evde 3 gün istirahat ettim. 4. gün işbaşı yapmaya geldim ancak sol kolumu oynatamıyordum” dedi. Kafasına düşen makasın başka taraflara zarar vermesinden korktuğunu dile getiren Karacan, sigortasız çalışmanın kendisini çok zorladığını dile getiriyor. Karacan, şimdi de kaza nedeniyle çalışmadığı 3 günün ücretini alıp almayacağını düşünüyor. (İzmir/EVRENSEL)
Burhan Akhan
ÖNCEKİ HABER

Çanakkale’nin gurbetçileri

SONRAKİ HABER

Patronun kâr hırsı yaşamı hiçe sayıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa