20 Mayıs 2007 00:00

Kayıp yakınları: Sorumlular bulunup yargılansın

Kayıplar Haftası nedeniyle İstanbul ve Adana’da bir araya gelen kayıp yakınları yaptıkları eylemlerle kayıp-ların sorumlularının bulunup yargılanmasını istedi

Paylaş

Kayıplar Haftası nedeniyle İstanbul ve Adana’da bir araya gelen kayıp yakınları yaptıkları eylemlerle kayıp-ların sorumlularının bulunup yargılanmasını istedi.
17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplar Haftası nedeniyle Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları, YAKAY-DER, ICAD ve İHD Galatasaray Lisesi önünde kayıplar için oturma eylemi yaptı. Kayıpların dövizlerinin ellerinde bulunduğu eylemde, ‘Kaybedenler kaybedecek’, ‘Anaların öfkesi katilleri boğacak’ şeklinde sloganlar atıldı.
Eylemde konuşma yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Rıza Dalkılıç devletin güvencesinde olanların kayıp edilip, kayıpların unutulmasını istediklerini belirtti. Dalkılıç, “Kayıp edilenler ve bunu yapanların kamuoyuna açıklanıp hesabının sorulmasını istiyoruz. Ancak toplumsal barış bunun sonucunda gelebilir. Kayıp edenlerin açıklanıp yargılanmasını talep etmek ve kayıplarımızı anmak için buradayız” diyerek 10-15 dakikalık oturma eylemine geçtiler.
Oturma eylemi sırasında kayıp Hasan Gülüsoy’un halası Selvi Gülmez, Gülüsoy’un mezarının bile bulunmadığını söyleyerek, “Evden alındı ve bir daha getirilmedi. Hakkını arayan anarşist oluyor” şeklinde konuştu.
Kayıp Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun ise kayıp edenlerin yargılanmasını isteyerek, Cumartesi Anneleri olarak bu kayıpları unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı.
Diğer bir kayıp yakını, “Kör gördü, sağır duydu yetkililer duymadı. Sorumluların yargılanması için oturmaya devam edeceğiz” dedi.
Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak ise 300 haftadır eylem yapan Cumartesi Anneleri’nin her defasında gözaltına alındığına dikkat çekerek, bu alanda olmaya yine de devam ettiğini söyledi. Ocak, 1250 kayıplarından çok azının mezarının bulunduğunu belirterek, mezarı bulunan kardeşi Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç’u mezarı başında anmak için oturma eyleminin ardından Gazi Mahallesi’ne giderek Ocak’ın mezarını ziyaret edeceklerini söyledi.
Akıbetleri açıklansın
İHD Adana Şubesi, Gözaltında Kayıplar Haftası dolayısıyla, kayıpların akıbetinin açıklanması talebiyle basın açıklaması yaptı. Siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla, İHD il binası önünde gerçekleşen açıklamayı İHD Şube Sekreteri Ethem Açıkalın okudu. Açıkalın, ülkeleri yöneten güçlerin kaybetme politikasını tarih boyunca muhaliflere yönelik bir sindirme ve yok etme aracı olarak kullandıklarını ve kullanmaya devam ettiklerini belirtti. Açıkalın, ülkemizde ve dünyada yüzlerce devrimci ve yurtseverden gözaltına alındıktan sonra haber alınamadığını bildirdi. Güney Amerika ülkeleri başta olmak üzere Türkiye’nin de gözaltında kaybedenler ülkesi olarak anıldığını belirten Açıkalın, “Gözaltında kaybetmeler en çok Güneydoğu illerinde yaşanıyor, birçok örnek hâlâ önümüzde duruyor” dedi.
Açıkalın, 90’lı yılların başında çokça başvurulduğunu söylediği gözaltında kaybetmelerin bugünlerde artan çatışmalı ortam yüzünden tekrar devreye sokulması endişesini yaşadıklarını söyledi.
Açıkalın, ABD ve müttefiklerinin Irak’ı işgal etmeleri sonucu binlerce Iraklının kaybedildiği gerçeğiyle karşı karşıya kaldıklarını söylerken, “Bugüne kadar tüm tepkilere rağmen gözaltında kaybedilenler açıklanmış değildir. Yetkililer halen sağır sultanı oynamaktadır” diyerek tepkisini dile getirdi. (İstanbul-Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Türkiye jeotermal ile 20 milyar dolar katma değer sağlayabilir

SONRAKİ HABER

Bu da İmarzede dostluğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...