20 Mayıs 2007 00:00

Türkiye jeotermal ile 20 milyar dolar katma değer sağlayabilir

Uluslararası Jeotermal Kurumu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Jeotermal Derneği Başkanı Orhan Mertoğlu, Türkiye’nin jeotermal enerjiye yönelmesi durumunda 20 milyar dolarlık katma değer sağlanabileceğini söyledi

Paylaş

Uluslararası Jeotermal Kurumu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Jeotermal Derneği Başkanı Orhan Mertoğlu, Türkiye’nin jeotermal enerjiye yönelmesi durumunda 20 milyar dolarlık katma değer sağlanabileceğini söyledi. Mertoğlu, “Türkiye’nin 1 milyon konutu jeotermal ile ısıtma kapasitesi var. Jeotermalin olduğu yerlerde doğalgaz ile ısıtma yapmak cinayettir. 1 milyon evin ısıtılmasında 5 adet nükleer santral, 2.5 adet Mavi Akım Projesi’ne eşdeğerde kurulu güce ihtiyaç var” dedi.
Mertoğlu, Türkiye’nin jeotermal enerjiden 20 milyar dolarlık katma değer yaratabileceğini ifade ederek, Türkiye’nin dünyada jeotermal zenginliği bakımından 7’nci sırada olduğunu kaydetti. Mertoğlu, Türkiye’nin jeotermal zengini bir ülke olmasına rağmen bu kaynağını yeteri kadar değerlendiremediğini söyledi.
‘Yüzde 1’i kullanılıyor’
Dünya jeotermal potansiyelinin yüzde 8’inin Türkiye’de bulunduğuna dikkat çeken Mertoğlu, “Türkiye jeotermal enerjisinin ancak yüzde 1’ini kullanıyor. Türkiye’deki jeotermal kaynak sahalarının yüzde 5’i elektrik üretimine müsaittir. Ayrıca 31 bin 500 bin MW’lık ısıtma potansiyeli bulunuyor. Yani 1 milyon konutun ısıtılmasını jeotermal kaynaklardan sağlayabiliriz. Milli bir enerji kaynağı olan jeotermali bugün 52 bin konutta kullanmaktayız” diye konuştu.
Jeotermal ile toplam elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 5’inin, ısıtmada ise yüzde 30’unu karşılayabileceğini dile getiren Mertoğlu, jeotermalin doğalgazdan yaklaşık dörtte bir oranında daha ucuz olduğuna işaret etti. Mertoğlu, Türkiye’nin 500 bin konutta jeotermal ısıtma sistemini kurmasıyla birlikte 1 milyar metreküp daha az doğalgaz tüketeceğine dikkat çekti. Mertoğlu, “Türkiye toplam jeotermal potansiyelinin elektrik üretimi, şehir ısıtma-soğutma, sera ısıtma, termal tesis ısıtma, kaplıca kullanımı, kimyasal maddeler üretimi ve sanayide değerlendirmesi halinde yıllık net 20 milyar dolarlık katma değer sağlayabilir” dedi.
Türkiye’deki jeotermal ısı potansiyelinin bir yılda kullanılan 9.3 milyar dolarlık fuel oil’e ve 30 milyar metreküp doğalgaza eşdeğer olduğunu belirten Mertoğlu, “Jeotermal potansiyelimiz toplam elektrik enerji ihtiyacının yüzde 5’i, ısı enerjisi ihtiyacının ise yüzde 30’unu karşılar. Bu nedenle jeotermal enerjinin olduğu yerde doğalgaz kullanımı cinayettir. 1 milyon evin ısıtılmasında 5 adet nükleer santral, 2.5 adet Mavi Akım Projesi eşdeğerinde kurulu güce ihtiyaç var” diye konuştu. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

SONRAKİ HABER

Kayıp yakınları: Sorumlular bulunup yargılansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa