20 Mayıs 2007 00:00

Acılı babanın ‘hemofili’ mücadelesi

8 yaşındaki oğlu Muhammed’i sünnet ettirdikten sonra kanamasının 3 gün devam etmesi üzerine oğlunun hemofili hastası olduğunu öğrenen Türkiye Hemofili Derneği Diyarbakır İl Temsilcisi Selim Peksoy, Dicle Hemofili Derneği’ni kurmak için çalışmalara başladı

Paylaş

8 yaşındaki oğlu Muhammed’i sünnet ettirdikten sonra kanamasının 3 gün devam etmesi üzerine oğlunun hemofili hastası olduğunu öğrenen Türkiye Hemofili Derneği Diyarbakır İl Temsilcisi Selim Peksoy, Dicle Hemofili Derneği’ni kurmak için çalışmalara başladı. Kurulacak dernekle, hastaların sosyal güvence altına alınması hedefleniyor.
Hemofili hastalığı olanların çok sayıda sorunla karşılaştığını belirten Peksoy, aralarında doktor, öğretmen ve 3 hemofoli hastasının da bulunduğu 7 kişi ile birlikte Dicle Hemofili Derneği’ni açmak için girişimlere başladığını belirtti.
Hastalığın tedavisi için kullanılan ilacın yurtdışından ithal edildiğini ve pahalı olduğunu belirten Peksoy, sosyal güvencesi olmayan hastaların hayatı bu nedenle tehlikede olduğunu ifade etti.
Peksoy, dünyada 400 bin, Türkiye’de kayıtlı 2 bin 500, kayıtsız ise 5 bin kişinin hemofili hastalığına yakalandığı tespit edildiğini ifade etti.
Taşıyıcı kadınları terk ediyorlar
Hastalık sonucu eklemlerin kemikleşerek sakatlığın yaşandığına bunun genellikle 40 yaş üzeri hastalarda görüldüğüne dikkat çeken Peksoy, “Hemofili hastalarında kadınlar taşıyıcı oluyor. Kadınlar bu durumda daha çok zorlanıyor ve eşleri hastalık gerekçesi olarak kadınları gördüğü için kadınları terk ediyor” dedi. Bu nedenle kadınlarla dayanışma içinde olacaklarını belirten Peksoy, 2-3 hemofili hastasını bir araya getirip işyeri açmayı düşündüklerini ve gelirinin hem ailelere hem de derneğe aktarılacağını ifade etti. (Diyarbakır/DİHA)
Hemofili hastalığı nedir?
Hemofili hastalığı kanın yeterince pıhtılaşmaması ile karakterli doğumsal bir hastalıktır. Ömür boyu hastayı, ailesini ve toplumu etkileyen hastalık durdurulamayan kanamalarla kendini gösterir. Hemofili hastalarında, kanda bulunması gereken faktör 8 adlı protein eksiktir. Kanamaların önlenmesi veya durdurulması için insan kanından elde edilen faktör 8 ilacının hastaya damar yoluyla verilmesi zorunludur. Hemofili yalnızca erkekleri etkiler. Hastalığın taşıyıcısı olan kadınlarda ise hiçbir belirti görülmez.
ÖNCEKİ HABER

“Çukurova Bayramlığın Giyerken”

SONRAKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...