20 Mayıs 2007 00:00

Aleviler seçimi tartışıyor

Alevilerin 2007 seçimlerinde ne yapacaklarını” tartışmak üzere düzenlenen “Aleviler ve Siyaset Konferansı” başladı. CHP-DSP birleşmesine ılımlı bakılan konferansta konuşan akademisyenler, bu ittifakın AKP’nin İslamcı çizgisine bir duvar oluşturabileceğini ancak Alevilerin sorunlarını çözebilmesi için emek ve demokrasiden yana güçlerin desteklenmesi gerektiği belirtildi

Paylaş

Alevilerin 2007 seçimlerinde ne yapacaklarını” tartışmak üzere düzenlenen “Aleviler ve Siyaset Konferansı” başladı. CHP-DSP birleşmesine ılımlı bakılan konferansta konuşan akademisyenler, bu ittifakın AKP’nin İslamcı çizgisine bir duvar oluşturabileceğini ancak Alevilerin sorunlarını çözebilmesi için emek ve demokrasiden yana güçlerin desteklenmesi gerektiği belirtildi. Konferansta, AKP ve özellikle MHP’den Alevi adayların çıkması sert bir şekilde eleştirildi.
Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde dün başlayan konferansa katılım yoğun oldu. Merdivenlerin bile dolduğu salona, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılsın” pankartları asıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç, Alevilerin yaşadıkları birçok katliama rağmen siyasetten vazgeçmediklerini dile getirerek, yoksulluğa, acı ve zulme, işsizliğe karşı düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlanması, ırkçı şeriatçı söylemin sona erdirilmesinde; 2007 seçimlerinin fırsat olabilmesi için demokrasi güçlerinin ortaklık yapması gerektiğine dikkat çekti.
Siyasi partilerin kendilerine “Aleviler seçimlerde ne yapacak” diye sorduğunu aktaran Genç, “Asıl, biz siyasi partilere soruyoruz, bildirgelerinizde ve programlarınızda Alevilerin temel sorunlarına yer verecek, çözüm üretecek misiniz ki, Alevilerin seçimde ne yapacağı ile bu kadar ilgilisiniz?” diye sordu. Bazı Alevilerin “Ellerinde Maraş ve Sivas katliamlarının kanı olanlarla birlikte yürümelerine” tepki gösteren Genç, “Tüm sosyal demokrat, sol, sosyalist, komünist partileri, gruplar ve çevreleri, seçimlerde birlikte davranmaya davet ediyoruz. CHP-DSP güç birliğini, olumlu ama yetersiz buluyoruz. Şeriata karşı mücadelede, bir tek kum tanesine dahi ihtiyacımızın olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
‘Programımız yok’
“Aleviler ve Siyaset” başlıklı ilk oturumda konuşan Yazar Ali Balkız, Alevilerin sorununun siyasi olduğunu, dolayısıyla siyaset içinde çözülebileceğini söyledi. Sorunun çözümü için en yetkili organın Meclis ve Meclis’i oluşturan siyasi partiler olduğunu belirten Balkız, AKP ve MHP’nin bir önceki seçimlerde programlarında Alevilerden bahsetmediğini ancak bu seçimde Alevilere oynadıklarını dile getirdi. Balkız, Türkler ile Kürtlerin, Aleviler ile de Sünnilerin birbirine benzediğini, nihai çözümün emek eksenli mücadeleden geçtiğini ifade etti.
Doç. Dr. Ayhan Yalçınkaya da konferansın, seçimler ve Aleviler için bir fırsat olamayacağını çünkü Alevilerin bir programının olmadığını belirtti. Yalçınkaya, Alevilerin cumhurbaşkanlığı seçiminde, Genelkurmay’ın muhtırasında ve cumhuriyet mitinglerinde kafa karışıklığı yaşadığını, programsızlıkları nedeniyle “demokrasi nutukları atanların yanında yer aldıklarını” söyledi. Alevi örgütlerinin, ilk cumhuriyet mitinglerine katılmamasının bazı Aleviler tarafından eleştirilmesine sert tepki gösteren Yalçınkaya, “Senin kanın asil de Kürdün, Ermeninin kanı asil değil mi? Mitingde konuşanlar, şeriata karşı çıktılar ama Müslümanlara seslendiler mi, emperyalizme karşı çıktılar ama NATO’dan çıkalım dediler mi, işsizliğe tepki gösterdiler ama işçilere, emekçilere seslendiler mi? Hayır. Daha sonra Alevi Bektaşi Federasyonu, bunlar ile üniversitelerde beyzbol sopalarıyla öğrencilere saldıran İşçi Partililerinin yanında yürüdü. Böyle bir şey olamaz” dedi.
‘Kendi Alevisini yaratıyor’
Yazar Erdoğan Aydın ise sorunun asıl nedeninin mevcut rejim olduğunun altını çizdi. Aydın, CHP-DSP ittifakının, AKP’nin İslamcı siyasetine karşı bir duvar örebileceğini ancak Alevilere hiçbir çözüm getirmeyeceğine dikkat çekerek, “Aleviler, sadece Alevilik üzerine politika yapanların değil, emek ve demokrasiyi savunanların yanında yer almalıdır. Alevilik sorununun çözümü; yüzde 10 barajı ve tek tipleştirmeye karşı mücadeleden geçer” dedi.
Araştırmacı-Yazar Faik Bulut da tüm Ortadoğu’daki Ehlibeyt kurumları arasında bir tek Türkiye’de organizasyon eksikliği bulunduğunu, Türkiye’deki Alevilerin bir programları olmadığını söyledi. Bulut, devletin, iktidarın hatta MHP’nin bile kendi Alevisini yaratmaya çalıştığını, ancak Alevilerin kendileri olamadığını dile getirerek, bu kaotik ortamı iyi görerek, birleştirici bir rol almak gerektiğini söyledi. Bulut, DSP’nin seçim programının ciddi bir cemaatleştirme programı olduğunu, cumhuriyet mitingleriyle halkın saflaştırılmaya ve Alevilerin de bu saflaşmada konumlandırılmaya çalışıldığını dile getirirken, bu süreç böyle giderse kan dökülecek olayların yaşanacağı uyarısında bulundu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Üreticinin feryadı bini aştı

SONRAKİ HABER

Kolombiya’da operasyon hazırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...