20 Mayıs 2007 00:00

Mısırda gümrük vergisi yine düşürülüyor

Tavuk ve yumurta sektörünün ana hammaddesi olan mısırda gümrük vergileri yine düşürülüyor.

Paylaş

Tavuk ve yumurta sektörünün ana hammaddesi olan mısırda gümrük vergileri yine düşürülüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile bir araya gelen sektör temsilcilerinin, 300 bin ton ithalat yetkisi alan TMO’nun mısır taleplerini karşılayamayacağını ifade etmeleri üzerine hükümet, özel sektörün ithalat yapmasına olanak tanıyan bir kararname hazırladı. Sektör temsilcilerinin, Türkiye’de mısır stoklarının bittiği, mısırın karaborsaya düştüğünü ve fiyatların 50 YKr’e çıkmasına rağmen mısır bulamadıklarını söylemesi düzenlemeye gidildi.
Ege İhracatçılar Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, tavuk ve yumurtacılık sektörünün talebi ile hazırlanan kararname ile özel sektöre 400-500 bin tonluk tarife kontenjanı açılacak. İthalat kapsamında halen yüzde 130 olan gümrük vergisi oranı yüzde 20-25’e düşürülecek. Kararnamede belirtilen miktarın Türkiye’ye ithalatının ardından gümrük vergisi tekrar 130’a yükseltilecek. Sektörün 300 bin tonu acil olmak üzere 700 bin tonluk mısıra ihtiyacı bulunuyor.
Mısırda fiyatlar 50 YKr’nin üzerine çıktığı halde ürünün bulunamaz hale gelmesi sonucunda mısır bulamayan sektör, ekmeklik buğdayı yemlik olarak değerlendirme yoluna gitti. Bu yüzden, acilen kararnamenin uygulamaya geçmesi bekleniyor. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Başbakan’ın ruh halini tanımlıyor’

SONRAKİ HABER

Aydınlardan demokrasi için birlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...