20 Mayıs 2007 00:00

İşçiler ücretlerinin yükseltilmesini istiyor

Toplusözleşme döneminde olan karayolu işçileri, ücretlerinin yükseltilmesini istiyor

Paylaş

Toplusözleşme döneminde olan karayolu işçileri, ücretlerinin yükseltilmesini istiyor.
2006 yılında KPSS ile ikinci bir ücret skalası üzerinden karayollarına alınan işçiler, 19.59 YTL ücretle çalıştıklarını, bu ücretle geçinemediklerini söylüyor.
Mehmet Özerden, ücretlerinin düşük olmasının yanı sıra seyyar göreve çıktıklarında yemek parası olarak verilen 6 YTL günlük ücretin ancak bir öğünlerini karşıladığını belirtiyor. Bu nedenden ötürü giderlerini ceplerinden karşılamak zorunda kaldıklarını ifade eden Özerden, “Ayrıca konaklamak için gittiğimiz misafirhanelerde günlük 8 YTL ücret ödüyoruz. Bir hafta seyyar göreve çıktığımızda cebimizde para kalmıyor. Ödediğimiz bu paraları ücretimizden düşünce asgari ücretin altında çalışmış oluyoruz” diyor.
Özerden, bu koşulların çalışanları karamsarlığa sürüklediğini belirtti. Mustafa Ekmekçi ise Türk-İş ve sendikaları Yol-İş’ten çözüm beklediklerini dile getirerek, sözleşme taslağında isteklerinin gözetilmesini istedi.
İyileştirmelerle yükseltilecek
Düşük ücretli işçilerin sorunlarını çözmek için çaba sarf ettiklerini belirten Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Ali Akdağ, 6 YTL iyileştirme ve toplusözleşme ile gelecek ücret zammının da ilavesini istediklerini aktardı. Akdağ, “Elbette ki düşük ücretle çalışan işçilerin aldıkları ücretlerle geçinmeleri çok zor. İstanbul gibi bir yerde 600 YTL sadece kira ve fatura bedeli. Biz bunu çok iyi biliyoruz. Süre içerisinde sağlayacağımız iyileştirmeler ve ilave zamlarla eşitliği sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Türk-İş Koordinasyon Kurulu’nun da kamuda çalışan düşük ücretli işçilerin ücretlerinin 985 YTL brüte çıkartılması ve toplusözleşmede anlaşılan zammın bundan sonra yansıtılmasını talep ettiğini aktaran Akdağ, bu konuda kararlı olduklarını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

EVRENSEL’den

SONRAKİ HABER

THY’de uyuşmazlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...