21 Mayıs 2007 00:00

Bugün ‘Dünya Süt Günü’

Gıda Mühendisleri Odası, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla sağlıklı bir yaşam için herkesi süt içmeye çağırdı.

Paylaş

21 Mayıs Dünya Süt Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Yönetim Kurulu Üyesi Beril Şenöz ve genç gıda mühendisleri, dün Yüksel Caddesi’nde açtıkları standda süt hakkında bildiri dağıtarak; süt içmeyenleri ve sütü sağlıksız tüketenleri uzun ömürlü ve pastorize süt içmeye davet ettiler.
Dağıtılan bildiride, süt tanımından yapısında içerdiği vitaminlere, proteinlere kadar ayrıntılı bir bilgi sunuluyor. “Süt, memeli canlıların doğumundan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tat, koku ve kıvamı olan, temel besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde bileşiminde bulunduran, beyazımsı renkte bir gıda maddesidir” denilerek sütün yapısında, doğada sütten başka bir gıdada bulunmayan öğeler olduğuna dikkat çekiliyor.
Sütte bulunan başlıca minerallerin; kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum olduğu belirtilen açıklamada, yarım litre sütte bulunan kalsiyumun; 5 kg et, 2.6 kg ekmek, 6.3 kg patates, 8.5 kg elma, 1.6 kg marul, 1.7 kg havuç veya 0.2 kg peynirde bulunan kalsiyuma eşdeğer miktarda olduğu kaydediliyor.
Bildiride, pastorize ve uzun ömürlü sütlerin fabrikalarda üretildiğini, belli sıcaklıklarda, yabancı maddelerden arındırılarak özel ambalajlarda sunulduğu ifade edilerek, pastorize ve uzun ömürlü sütlerin hiçbir katkı maddesi içermediği belirtiliyor. Sokakta satılan sütün ucuz olduğu için tercih edildiği dile getirilen bildiride, sütü kaynatırken harcanan enerjinin, sağlığa verdiği zararların tedavisi sırasında çekilen sıkıntının daha pahalıya mal olduğunun altı çizilerek süt tüketiminde pastorize ve uzun ömürlü sütlerin tercih edilmesi gerektiği bildiriliyor. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İzmir’de tonlarca tehlikeli atık var!

SONRAKİ HABER

Mevsimlik işçilerin dramı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa