21 Mayıs 2007 00:00

‘Türkiye’nin kalbindeki gerilimler ciddileşiyor’

Türkiye’deki gelişmeler, Batı basınını meşgul etmeyi sürdürüyor. Pazar günleri İngiltere’de yayınlanan The Observer gazetesi, Andrew Anthony imzası ile Türkiye ile ilgili çok uzun bir değerlendirme yayınladı

Paylaş

Türkiye’deki gelişmeler, Batı basınını meşgul etmeyi sürdürüyor. Pazar günleri İngiltere’de yayınlanan The Observer gazetesi, Andrew Anthony imzası ile Türkiye ile ilgili çok uzun bir değerlendirme yayınladı. “Coğrafi olarak ve sembolik olarak Avrupa ve Asya arasında bulunan Türkiye, strateji açısından en önemli ülkelerden biridir” diyen gazete, söyle devam etti: “Ancak Türkiye’nin kalbindeki gerilimler giderek ciddileşiyor. Modernite ile gelenek, İslamizm ile laiklik, demokrasi ile baskı arasında sert bir mücadele oluyor. Bunun sonucunun etkisi hepimiz için yıkıcı olabilir.” Türkiye’de devam eden tartışmaları da yansıtan The Observer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adayı olarak gösterdiği Dışişleri Bakanı Abdullah Gül gibi, 1990 yıllarında İslamcı görüşleri dile getirdiklerini, ancak iktidara geldikten sonra tutumlarını ılımlaştırdıklarını belirtti.
Gazete, AKP’nin, “Türk tarihinin en liberal hükümeti” olmasının yanında “en demokratik hükümeti” olduğunu da savundu. Buna karşın Gül’ün adaylığının rahatsızlık yarattığını kaydeden gazete, Gül’ün eşinin türban kullandığına işaret ederken de türban için Türk siyasi yaşamındaki “en tahrik edici sembolü” nitelemesini yaptı.
Türkiye’nin, büyük bir çoğunlukla Müslüman olmasına karşın laik bir ülke olduğunu anımsatan gazete, Atatürk’ün din alanındaki reformları, Türkiye’deki laiklik uygulamaları, Türkiye’deki ordunun yeri ve Erdoğan’ın geçmişi üzerinde durdu.
Birçok Türkün, Erdoğan’ın “yeni ılımlılığı” konusunda kuşkuları olduğuna işaret eden The Observer, laiklik konusunda AKP ile ilgili olarak dile getirilen şikayetlere de yer verdi.
Gül’ün aday gösterilmesinin, askerler için “bardağı taşıran son damla” olduğunu kaydeden gazete, Genelkurmay açıklamasının “e-darbe” olarak adlandırıldığına da dikkat çekti. Her şeye rağmen AKP’nin seçimlerde galip çıkması beklendiğini kaydeden gazete, “Ancak eğer kazanırlarsa birçok gözlemci, bunun sonucunun beşinci darbe olacağına inanıyor” diye yazdı.
Siyasi zemin hızlı akıyor
The Observer, Marmara Denizi’nden geçen fay hattını anımsatarak “Siyasi zemin, bu bölgelerde çok hızlı ve ansızın bir biçimde kayıyor ve belki Huntington’un tartışmalı medeniyetler çatışmasının gerçekleşmesi olasılığının daha fazla olduğu başka bir yer yok” ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Akcan, Telekom işçisine söz verdi

SONRAKİ HABER

Samsun mitingi yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...