21 Mayıs 2007 00:00

Akcan, Telekom işçisine söz verdi

Türkiye Haber-İş Sendikası, Türk Telekom’da çalışan 29 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri hakkında işçileri bilgilendirmek ve görüş alışverişinde bulunmak üzere toplantı düzenledi

Paylaş

Türkiye Haber-İş Sendikası, Türk Telekom’da çalışan 29 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri hakkında işçileri bilgilendirmek ve görüş alışverişinde bulunmak üzere toplantı düzenledi. Anadolu Yakası Şubesi’nin organize ettiği toplantıya katılan Genel Başkan Ali Akcan, özel sektörde tarihin ilk sözleşmesini imzalayacaklarını belirterek işçilere, kötü bir sözleşme imzalamayacakları konusunda söz verdi. Ayrıca sözleşme konusunda sürekli iletişim halinde olacaklarını söyleyen Akcan, işçilere isteklerini belirten bir form dağıtacaklarını ve buradan çıkan sonuçlar üzerinden hareket edeceklerini dile getirdi.
Kadıköy Caferağa Spor Salonu’nda yapılan toplantıda işçiler sık sık “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları attılar. Açış konuşmasını yapan Haber-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Turgut Aktaş, bu toplantıdan önce bütün işyerlerini gezerek işçilerle görüşmeler yaptıklarını belirterek haklarını korumak ve geliştirmek için mücadeleden çekinmediklerini söyledi. Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ise sadece sözleşme imzalamanın değil, Türkiye işçi sınıfının dayanışma ve birliktelik konusunda gösterdiği eksiklikleri gidermenin de önemli olduğuna dikkat çekti.
Daha sonra kürsüye çıkan Genel Başkan Ali Akcan, hedeflerinin, özelleştirmeden sonra işyerlerinde oluşan ücret adaletsizliğini ortadan kaldırmak olduğunu kaydetti. “Türk Telekom’da imzalayacağımız toplusözleşme, namus sözleşmesi olacak” diyen Akcan, iyi bir sözleşme imzalayacakları konusunda söz vererek işçilerden destek istedi.
‘Onuruma dokunuyor’
Mavi ve beyaz yakalı uygulamasıyla, kapsam içi ve kapsam dışı olarak çalışanların bölündüğünü söyleyen Akcan, sendikal örgütlenmede kapsam dışılığı kabul etmediklerini ifade etti. “Kanıma, onuruma dokunan bir uygulama, insanları tiplere ayırarak farklı farklı ücret verilmesidir. Bu, Türk Telekom’da kapsam içinde çalışan sendika üyelerine bir hakarettir” diyen Akcan, bunu ortadan kaldıracaklarını söyledi. Kazanılmış haklardan asla taviz vermeyeceklerini sözlerine ekleyen Akcan, işverene seslenerek “Gizli kapılar ardında Telekom’u aldıkları gibi toplusözleşmeyi de kapalı kapılar ardında bitirebileceğinizi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Biz, 29 bin işçiyle birlikte bu sözleşmeyi bitireceğiz” dedi.
Taşeronlaştırma sistemine de değinen Akcan, çalışanlar açısından en büyük tehlikenin taşeronlaştırma olduğuna dikkat çekerek Çalışma Bakanlığı’ndan, taşeron işçilerin de normal çalışanlar gibi değerlendirilmesi gibi önemli bir karar çıkarttıklarını ifade etti. Ayrıca kıdem tazminatının çalışanların en kutsal kazanılmış hakkı olduğunu dile getiren Akcan, bunun kaldırılmasını söyleyenlerin tekliflerini, yüzlerine çarpacaklarını söyledi.
Ücretler arasında uçurum var
Konuşmanın ardından Küçükyalı Telekom Müdürlüğü’nde Müşteri Hizmetleri Uzmanı olarak çalışan Zülfü Aslan, Ali Akcan’a “Yüzde 35’in altına imza atarsanız koltuğunuzu terk edin” diye seslendi. Bunun üzerine Akcan, “Yüzde 35-40 benim için önemli değil. Önemli olan, ücretler arasındaki dengesizliği gidermektir” cevabını verdi.
21 yıllık Telekom çalışanı olan Aslan, gazetemize yaptığı açıklamada, kapsam dışı çalışanlarla aralarındaki ücret farkının uçurum düzeyinde olduğunu belirtti. Kendisinin 1325 YTL ücret aldığını aktaran Aslan, “Örgütsüz olan ikinci tip ve birinci tip kapsam dışı personel, 2005 yılında yüzde 35 zam alarak 1900-2000 YTL ücret alıyor. Benim emrimde çalışan işçiler, benden daha fazla ücretle çalışıyor. Bunu kabul edemeyiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

SONRAKİ HABER

‘Türkiye’nin kalbindeki gerilimler ciddileşiyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...