21 Mayıs 2007 00:00

GÜNDÖNÜMÜ

En çok tartışılan davaların başında yer alan Şemdinli davasında yeni bir aşamaya gelindi. Şemdinli’de neler olmuştu, anımsayalım

Paylaş

En çok tartışılan davaların başında yer alan Şemdinli davasında yeni bir aşamaya gelindi. Şemdinli’de neler olmuştu, anımsayalım.
Şemdinli’de bir gün Umut Kitabevi’ne bir bomba atılmış, bir kişi ölmüş; bombayı atan kişi, halk tarafından kovalanırken yol kenarında kendisini bekleyen bir otomobile binerken yakalanmıştı.
Bombacıyı bekleyen otomobilde iki kişi daha vardı ve bunlardan biri, otomobilin bagajından silah almaya çalışırken halk tarafından engellendi.
Halk, otomobili içindekilerle birlikte korumaya alarak olay yerine çağrılan polise teslim etti. Bu arada araçtaki kişilerin astsubay rütbeli askeri personel, yanlarındaki üçüncü kişinin de PKK itirafçısı Veysel Ateş olduğu belirlenmiş; astsubayların aracından, bombalanan kitabevinin krokisinin ve birçok isim ve adresin yer aldığı bir ajanda çıkmıştı.
Bu şahısların yakalanmasından önce Şemdinli ve çevresinde çok sayıda patlama olmuş, onlar yakalandıktan sonra bombalamalar birden durmuştu.
Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Y. Büyükanıt, o tarihte yakalanan astsubaylardan Ali Kaya için “Kendisini tanırım. İyi çocuktur” demişti.
Olay yerinde, savcı keşif yaparken güvenlik güçleri halkın üzerine ateş açtı. Keşif tamamlanamadı.
Hazırladığı iddianamede Büyükanıt ile bağlantıdan söz eden savcı Ferhat Sarıkaya görevden uzaklaştırıldı.
Bu arada TBMM’de kurulan “Şemdinli Araştırma Komisyonu”na verdiği ifadesinde sorulan soruya “Hırsız evin içindeyse kilit işe yaramaz” diye cevap veren Emniyet İstihbarat Daire Başkanı da görevinden alındı.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, “Kimse kahramanlık yapmaya kalkmasın” dedi.
Yargılamayı yapan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, astsubay sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’i, 36 yıl 10’ar ay hapis cezasına çarptırdı.
Büyükanıt bu defa, Genelkurmay Başkanı sıfatıyla bir konuşmasında “Şemdinli’de bir hukuk cinayeti işlendi” dedi.
Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, mahkemenin kararını; “Varsayıma dayalı” ve “Hukuki dayanağı yok” diyerek “eksik soruşturma” gerekçesiyle bozdu.
Bozma kararını değerlendiren sanık avukatı Vedat Gülşen: “… terörle mücadele eden askeri güçlerin bu görevleri dolayısıyla işlenmiş suçlara da emsal bir karar çıkmıştır. Bu çok önemlidir. Bu karar ile bir ilk yaşanmış oluyor. Devletimize hayırlı olsun” dedi.
Devam eden bir dava hakkında görüş bildiren sıradan vatandaşlar “yargıyı etkilemeye teşebbüs” suçundan yargılanırken, Kara Kuvvetleri Komutanı’nın, Genelkurmay Başkanı’nın ve Adalet Bakanı’nın sözleri, “yargıyı etkilemeye teşebbüs” sayılmadı.
Değerlendirmeyi size bırakarak Türkiye’nin siyasal sözlüğünü okuyalım.
Yerli ve yabancı tekeller: Daha çok kâr uğruna tüm değerleri tüketebilen, işçilerin emeğini sömürerek canlarını alarak varlığını sürdüren, küresel ısınmanın baş sorumluları, çevreyi ve doğayı yok etme pahasına daha çok kazanma heveslisi; vatanı, milleti, ahlakı olmayan sermayenin sahipleri.
AKP, ANAP, DYP, MHP, GP, CHP, DSP vb.: ABD, AB, Dünya Bankası, IMF ve Dünya Ticaret Örgütü ile yerli ve yabancı tekellerin çıkarlarına uygun politikaların uygulanmasında ülkenin limanlarının, enerji ve haberleşme tesislerinin, taşının toprağının babalar gibi satılmasında birleşen, bunları yaparken kimi dinsel değerleri, kimi milliyetçiliği ve laikliği siyasal araç olarak kullanan, Kürtlerin ve emekçilerin temsilcilerinin Meclis’e girmesini önleme adına seçim barajlarını korumak için çırpınan; özelleştirmeci, kimi din devletini, kimi laiklik adı altında devlet dinini savunan, sağ veya sol görünümlü sermaye partileri.
İşçiler ve emekçiler: Boğazlarından geçen her lokma, analarının ak sütü kadar temiz olan; demokrasi, barış, kardeşlik, eşitlik ve özgürlük isteyen; paylaşımcı, eskiyi yıkıp yeniyi kurma yeteneğine sahip, en önemli ihtiyacı birlik olan toplumsal sınıf ve katmanlar.
Emek ve Demokrasi Cephesi: Sendikalar, kitle örgütleri, emekten, barıştan ve demokrasiden yana partilerin zaman yitirmeden oluşturmaları gereken cephe.
Bağımsızlık ve demokrasi: İşçi sınıfı ve emekçilerin gerçekleştireceği idealler.
Hasan Hüseyin Evin
ÖNCEKİ HABER

‘Medya patronları ile iktidar arasına sıkıştırıldık’

SONRAKİ HABER

Akcan, Telekom işçisine söz verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...