21 Mayıs 2007 00:00

‘Medya patronları ile iktidar arasına sıkıştırıldık’

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi 19’uncu Olağan Kongresi, dün Türk-İş Salonu’nda yapıldı. Kongrede, medya patronları ve siyasi iktidarın gazetecilere yönelik baskılarının ürkütücü boyutta yoğunlaştığına vurgu yapılarak her zamankinden daha fazla dayanışma ihtiyacı dile getirildi

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi 19’uncu Olağan Kongresi, dün Türk-İş Salonu’nda yapıldı. Kongrede, medya patronları ve siyasi iktidarın gazetecilere yönelik baskılarının ürkütücü boyutta yoğunlaştığına vurgu yapılarak her zamankinden daha fazla dayanışma ihtiyacı dile getirildi.
Divan başkanlığını TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi’nin yaptığı kongrede konuşan Şube Başkanı Turgut Dedeoğlu, gazetecilere yönelik fili saldırılara, gazete ve dergi kapatmalara, Basın Yasası’nda yapılan değişiklikle yayınlar nedeniyle getirilen ağır tazminat ve hapis cezalarına vurgu yaparak, bağımsız ve özgür yayıncılığın tehdit altında olduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan’ın, “Bizim medya, ülke çıkarı falan düşünmüyor; meslek ahlakı diye bir şey kalmadı” sözleri ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, gazetecileri yabancı diplomatların ve gizli servislerin yönlendirmesine açık olmakla suçlamasına değinen Dedeoğlu, “Gazeteciler, planlı olarak bir yandan medya patronlarının, diğer yandan siyasi iktidarların ve kamu otoritesinin kıskacı altına sokularak sosyal ve ekonomik hakları geriletildi, özgür habercilik olanakları daraltıldı” diye konuştu. Hain ellerin meslektaşları Hrant Dink’i katlettiğini hatırlatarak her zamankinden daha Hrant Dink olduklarını belirten Dedeoğlu, “Düşman değiliz kimseye ama insanız; insanca duygularla lanetliyoruz insanlık düşmanlarını, ırkçıları, inanç sömürücülerini ve katilleri” dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına konuşan Taylan Erten de çok riskli bir döneme girildiğini belirterek, gazetecilerin sendikal örgütlenmelerinin her zamankinden daha çok korunması, geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay ise siyasi iktidarın ve Başbakan’ın, gazeteciler aleyhine en fazla dava açmakla Cumhuriyet tarihine kara bir leke olarak girdiğini ifade etti. Genelkurmay tarafından, “İş bilenin, kılıç kuşananın” yazısından dolayı hakkında dava açılarak 3 yıla kadar hapsi istenen Gazeteci Rahmi Yıldırım da sınıf hareketinin en zayıf döneminde bulunduklarına dikkat çekerek, bunu aşmanın yolunun, sendikal bilinci olanların gücünün üstünde çaba harcaması, emek vermesi olduğunu söyledi.
ANKA’daki gelişmeler
Kongrede, TGS Ankara Şube Yöneticisi Erdem Gül ile Can Güleryüzlü ve Oğuzhan Şahin’e yönelik ANKA Ajansı’nda sürdürülen baskı ve yıldırma girişimleri de eleştirildi. Özlük hakları için harekete geçen bu kişilere karşı, meslektaşları olan ANKA yönetiminin iş vermeyerek, göreve göndermeyerek, yıldırarak istifaya zorlama uygulamaları ile karşılık verdiğinin anlatıldığı kongrede TGS üyelerine, ANKA’daki yaşananlara tepki verme çağrısı yapıldı.
Çarşaf liste yöntemiyle yapılan seçimlerde, Şube Başkanlığı’na Turgut Dedeoğlu yeniden getirilirken Yönetim Kurulu üyeleri de şu isimlerden oluştu: Cem Kor, Göksel Yıldırım, Serhat Altınkanat, Meltem Uzun ve Erdem Gül. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Belediye işçileri mücadele kararı aldı

SONRAKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...