21 Mayıs 2007 00:00

Olmert yeni tehditler savurdu

Saldırılarında Hamas mevzilerini hedef aldığını iddia eden, ancak birçok sivilin ölmesine neden olan İsrail’in Başbakanı Ehud Olmert, “Hamas, İsrail vatandaşlarına roket saldırılarını artırdığı sürece, İsrail’in de Hamas’a yönelik saldırılarını yoğunlaştıracağı” tehdidinde bulundu

Paylaş

Saldırılarında Hamas mevzilerini hedef aldığını iddia eden, ancak birçok sivilin ölmesine neden olan İsrail’in Başbakanı Ehud Olmert, “Hamas, İsrail vatandaşlarına roket saldırılarını artırdığı sürece, İsrail’in de Hamas’a yönelik saldırılarını yoğunlaştıracağı” tehdidinde bulundu.
Olmert, haftalık olağan kabine toplantısının başında yaptığı konuşmada, “Hamas’ın adamları, bunun bedelini ödedi ve ödemeye de devam edecek” dedi.
Olmert ile birlikte istifa baskısı altında olan İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz ise Gazze yakınlarındaki İsrail yerleşimlerine roket saldırılarının devam edeceği tahminlerinden hareketle, 48 saat süreyle “özel durum” ilan etti ve seferberlik idaresinin yetkilerinin artırılacağını söyledi. Özel durum süresi, gerekirse uzatılabilecek.
İsrail’in önceki gece düzenlediği saldırılarda Hatim Hamida adlı 15 yaşında Filistinli bir çocuk yaşamını yitirirken saldırıda onlarca kişi yaralandı. Aynı saatlerde Gazze’de de büyük bir patlama meydana geldi.
Bu arada Filistinli militanlar ise İsrail’e roket saldırılarını sürdürürken, Gazze Şeridi’nde sınır bölgesinde bulunan İsrail buldozerlerinin biri, atılan bir tanksavar roketiyle vuruldu. Olayda yaralanan 2 İsrailli askerin, tedavi için hemen sınır yanındaki Aşkelon’daki Barzilay Hastanesi’ne nakledildikleri bildirildi.
İç çatışmalar duruluyor
İsrail’in kanlı saldırıları gölgesinde Gazze’de Hamas ve El Fetih’in, cumartesi günü saat 15.00’ten itibaren yeniden ateşkese varmalarından sonra taraflarca kaçırılanların serbest bırakılmasına başlandı.
Gazze’deki Mısır temsilciliğine, her iki taraftan son çatışmalar sırasında kaçırılarak alıkonulan en az 30 kişinin getirilerek serbest bırakıldığı bildirildi.
Defalarca ilan edilen ama bir türlü tutmayan ateşkes anlaşmasına uyacakları sözü vermelerinin ardından örgütler ayrıca, Gazze kenti sokaklarındaki barikatları ve askeri kontrol noktalarını, gazeteciler ve gözlemciler eşliğinde kaldırdı. Barikatların kaldırılmasını ve askerlerin çekilmesini, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın temsilcisi Abdülrezzak Macayde ile Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin görevlendirdiği bir temsilci de izledi.
Gazze kentinde durum, ateşkese uyma kararından sonra büyük ölçüde normale döndü. Ateşkesin ilan edildiği birkaç saat içerisinde çatışmalar yer yer devam etse de dün sürmedi.
Bu arada İsrail parlamentosunun (Knesset) Meretz Grubu Başkanı Zahava Gal-On ise hükümetin Kassam saldırılarının durdurulması için bir an önce Filistin yönetimi ile diyaloga başlamasını istedi.
Öte yandan Gazze Şeridi’nden İsrail’e roket fırlatmayı sürdüren militan gruplardan İslami Cihad’ın askeri kanadı Kudüs Tugayları, olası bir Gazze kara harekatına karşı İsrail’i uyardı. (DIŞ HABERLER)
Kuzey Lübnan’da çatışma
Lübnan askerleriyle Filistinli gerillalar arasında, ülkenin kuzeyindeki Trablus kentinde çatışma çıktığı bildirildi. Askerler ile “Fetih İslam” gerillaları arasındaki son yılların en şiddetli çatışmaları, Trablus’taki Nahr El Bared Filistin mülteci kampları yakınlarında meydana geldi.
Çatışmada 7 Lübnan askeriyle 4 filistinli militan öldü, onlarca yaralı olduğu belirtiliyor. Öğle saatlerinde süren çatışmalarda Lübnan ordusu, militanları etkisiz hale getirmek için ağır silahlar da kullandı. Çatışmanın, askerlerin, ülkenin en büyük ikinci kenti olan ve tarihi değeri bulunan Trablus’ta, “Fetih İslam” adlı örgütün kullandığı bir apartman dairesine baskın düzenlemesiyle başladığı bildirildi.
Filistin’deki El Fetih’ten ayrılan bir grup tarafından kurulan Fetih İslam’ın, El Kaide ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Örgüt, Lübnan İçişleri Bakanlığı’na göre Suriye ile bağlantılı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Pakistan’a ‘terörle mücadele’ rüşveti

SONRAKİ HABER

Eski ABD Başkanı, Bush’a yüklendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa