21 Mayıs 2007 00:00

‘Zenginler Kulübü’ Almanya’da buluşuyor

Dünyanın en zengin yedi ülkesi ve Rusya, Heiligendamm’da yapılacak G8 Zirvesi’ne hazırlanıyor. Küreselleşme karşıtları ise boş durmuyor. Zirvenin yapılacağı Almanya başta olmak üzere dünyanın hemen hemen her ülkesinde, yüzbinler de kendileriyle ilgili kararları başkalarına bırakmamak için “Zirveyi ele geçirelim!” şiarıyla hazırlık yapıyorlar

Paylaş

Dünyanın en zengin yedi ülkesi ve Rusya, Heiligendamm’da yapılacak G8 Zirvesi’ne hazırlanıyor. Küreselleşme karşıtları ise boş durmuyor. Zirvenin yapılacağı Almanya başta olmak üzere dünyanın hemen hemen her ülkesinde, yüzbinler de kendileriyle ilgili kararları başkalarına bırakmamak için “Zirveyi ele geçirelim!” şiarıyla hazırlık yapıyorlar.
Geçen hafta G8’i protesto etmeye hazırlanan kitle kuruluşları ile örgütlere baskın düzenleyen Almanya, Heiligendamm’da yapılması planlanan protestoları da yasaklamıştı. 6-8 Haziran tarihleri arasında Baltık Denizi kıyısındaki Heiligendamm’da yapılacak zirveye ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada ve Rusya katılıyor.
Bu yıl gündem ne?
Bu yıl G8 başkanlığını Almanya üstlendi. Bu nedenle zirveye, Almanya’nın Heiligendamm kenti ev sahipliği yapıyor. Zirve için bir program hazırlatan ve bunu Berlin hükümetine onaylatan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bu programdaki ana hedefleri; “gelişim” ve “sorumluluk”. Ayrıca “küreselleşen dünya ekonomisinin biçimlendirilmesi ve Afrika’nın kalkınması”, Heiligendamm’daki zirvenin ana konularını oluşturuyor. Merkel’in “gelişim” ve “sorumluluk”tan kastı ise G8 resmi internet sayfasında şu şekilde açıklanıyor: “Bu yılki G8 Zirvesi’nin hedefi, küresel ticaretin ve mali ilişkilerin sağlamlaştırılmasıdır.”
8 hükümet başkanının buluşmasının, küresel dengesizliğin yok edilmesiyle ilgili strateji alışverişinde yeni atılımları içereceği ifade ediliyor. Ancak büyük vaatlerden öteye gidemeyen G8 programı, yaklaşık 2 milyar dolar borcu olan yoksul ülkelerin borçlarının “bağışlandığı” anlamına gelmiyor. Zira 2005 yılında yapılan zirvenin ana gündem maddesi, yine Afrika ve bu kıtanın borçları ile sorunlarıydı. Dünyaca ünlü yıldızların katıldığı konserler eşliğinde yapılan zirveden, ne Afrika ne de diğer yoksul ülkeleri için somut bir karar çıkmamıştı.
Zirvede ele alınacak bir diğer gündem ise “sistemin sağlamlaştırılması” ve “mali ve sanayi sermayesi pazarlarının şeffaf hale getirilmesi”. Şeffaflık talep eden G8, toplantılarının tutanaklarını dahi yayımlamıyor.
Uzmanlar, bu yılki buluşmadan çıkacak sonucun da diğer yıllardan farklı olmayacağını ifade ediyorlar. “Geri kalmış” ve “gelişmekte olan ülkelerde” yatırım özgürlüğü, kalkınma, yardım adı altında talan amaçlanıyor ve G8 ülkelerine her alanda serbestlik, egemenlik isteniyor. (AVRUPA HABER MERKEZİ)
G8’in tarihçesi
Dünya ticaretinin yüzde 42’sini gelirinin 63’ünü kontrol eden Zenginler Kulübü, 1975 yılında “Dünya Ekonomik Zirvesi” adıyla kuruldu. Fransa’da Rambouillet’te yapılan ilk zirveye altı ülke katılmıştı. Kısa süre içinde Kanada da kulübe alındı. Rusya ise zirvelere 1998 yılında katılmaya başladı. O zamandan beri düzenli katılmasına rağmen Rusya, diğer ülkelerden farklı olarak eşit haklara sahip bir üye değil.
Ancak G8, bağımsız kararlar alan ve kararları uygulayan bir örgüt değil. Bu ülkeler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Uluslararası Ticaret Örgütü (WTO) gibi uluslararası kurumlar aracılığıyla dünyadaki gidişatı belirlemeye çalışıyorlar. G8 Zirvesi, St. Petesburg kentinde yapılmıştı. (AVRUPA HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Putin, Merkel’in ikiyüzlülüğüne sert çıktı

SONRAKİ HABER

Pakistan’a ‘terörle mücadele’ rüşveti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...