21 Mayıs 2007 00:00

Yazarlar mücadeleyi sürdürecek

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), 15. Genel Kurulu’nu hafta sonunda topladı. Bir grup tarafından çıkarılan “Yeterli sayı yok” tartışmasıyla başlayan kurulda, Enver Ercan başkanlığındaki tek listeyle seçime gidildi

Paylaş

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), 15. Genel Kurulu’nu hafta sonunda topladı. Bir grup tarafından çıkarılan “Yeterli sayı yok” tartışmasıyla başlayan kurulda, Enver Ercan başkanlığındaki tek listeyle seçime gidildi.
Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasını, TYS Genel Başkanı Enver Ercan yaparken Divan Başkanlığı’na Adnan Özyalçıner oybirliğiyle kabul edildi.
Üyelerden Yetkin Aröz ve Seyit Nezir’in, kongrenin toplanması için yeterli üye sayısının bulunmadığını öne sürmesi nedeniyle salonda tartışmalar yaşandı.
‘Aydınlar kamplaşmanın karşısında olmalı’
Divan Başkanı Özyalçıner yaptığı konuşmada, sendikanın kurulduğu günden beri anlatım, düşünce ve ifade özgürlüğü için çalıştığını ifade ederek yaşanan son siyasal gelişmeleri değerlendirdi. Yazarlar ve aydınların, topluma dayatılan laik ve anti laik kamplaşmanın karşısında yer alması gerektiğine işaret eden Özyalçıner, şöyle konuştu:
“Biz halkın iki kampa bölünerek asıl sorunlarının, yaşamsal istemlerinin unutturulup kandırılmalarına karşı çıkmak zorundayız. Emekçi halkın kendi emeğiyle yarattığı uygarlığın zenginlikleriyle güzelliklerinden eşit pay alacağı savaşsız, sömürüsüz bir dünya ile özgürlükçü, demokratik bir düzene kavuşturulmasına çalışmalıyız.”
Geçen döneme ait çalışmaların yer aldığı slayt gösterisinin ardından raporlar açıklanarak tahmini bütçe onaylandı. Gündeme ilişkin söz alan birçok üye, düşüncelerini ortaya koydu. Üyelerden Tevfik Taş, yeterli üye sayısına itiraz edenlerin, kendilerini gericilikle suçladığını belirterek şöyle konuştu: “Hrant Dink’in cenazesine gittiğimiz için bize bölücü diyenler aynı zihniyettir. Geçmişte Ataol Behramoğlu yönetimini de yine tarikatlarla ve gericilikle uzlaşmakla suçlamışlardı.”
Tepkiler üzerine Seyit Nezir grubu salonu terk etti. Grubun, sendikayı ilçe seçim kuruluna şikayet edeceği öğrenildi.
Tek liste
İki gün sürecek kongreye sunulan tek listede şu isimler yer alıyor: Yönetim Kurulu: Enver Ercan, Ömer Ciravoğlu, Mustafa Köz, Arife Kalender, Mehrizat Poyraz, İlhan Gülek, Nurullah Can, Enver Aysever, Nurduran Duman. Disiplin Kurulu: Hıfzı Topuz, Cengiz Bektaş, Eray Canberk, Egemen Berköz, Aydın Hatipoğlu. Denetleme Kurulu: Ahmet Miskioğlu, Lütfi Kaleli, Mazhar Alphan. (İstanbul/EVRENSEL)
Sonuç bildirgesi: TYS savaşım odağı olmalı
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) 15. Genel Kurulu, 19 Mayıs 2007’de toplanmıştır.
Bu Genel Kurul’da, gerek ülkemizin içinden geçtiği ve bütün öteki dönemlere göre daha özel koşullar taşıyan bu dönem; gerek ülkemizin önemli değerlerinin, ilerici ve aydın kişiliklerinin, çağdaş eğitsel kurumların, sanat ve kültürel kurumlarının yoğun bir saldırının altında olması, aşağıdaki konulara dikkat çekmeyi zorunlu kılmıştır.
Toplumun içine çekildiği “laik–anti laik” çatışması, ülkemizde yaşanan emek sömürüsünden, emeğin ve düşüncenin örgütlenme ve ifade özgürlüğünden ayrı düşünülemez. Emperyalistlerin ve uzantılarının dünyada ve bölgemizde yarattığı saldırganlık nedeniyle laiklik; emek taraftarı güçlerin, aydınlanmanın ve bilimsel alanın gündeminde özel bir yer oluşturmaktadır.
Basın, tiyatro, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) başta olmak üzere kültür-sanat ve iletişim kurumları topluma egemen olan güçlerin daraltıcı, susturucu ve yıkıcı tehdidi altındadır.
Tarihin açıklayıcısı olan ve ülkemizin geçmişinin kalıcılığı bakımından sonsuz öneme sahip müzeler, eşsiz elyazmalarını barındıran kütüphaneler, devlet kütüphaneleri, özelleştirilme ve kapatılma tehdidiyle yüz yüzedir. Bu ve benzeri bütün kültürel saldırılara karşı TYS, bugüne dek olduğu gibi bugünden sonra da savaşım verecektir.
Ülkemizdeki çeşitli kültürlerin yaşatılması, barış ve barış kültürünün oluşturulması ve insan hakları, ülkemiz yazarlığının ve aydınlığının temel meseleleri arasında yer almayı sürdürmektedir. Dolayısıyla TYS, bu bakımlardan ilerinin ve aydınlık olanın tarafında yer alacaktır.
Ülkemizdeki yazar haklarının, mesleki gelir ve güvencesinin, düşünce ve ifade özgürlüğünün üzerindeki her türlü baskının kaldırılmasıyla daha da gelişeceği; emeğine sahip çıkan ve sendikasında örgütlenen yazarların bütün bunların önemli bir sağlayıcısı olacağı; yazarın yayımlama ve geniş kitle-lerce algılanmasını sağlamak bakımından TYS’nin toplanma ve savaşım odağı olması, bu Genel Kurul’un temel sorunlarını oluşturmuştur.
TYS üyeleri, geleneğinden aldığı anti emperyalist ve sömürü karşıtı güçle ve yazarlık onuruyla belirtilen bütün bu temel konular ve her türlü kültürel gerici-liğe karşı savaşımını sürdürecektir.
Türkiye Yazarlar Sendikası 15. Genel Kurul Sonuç Bildirgesi
ÖNCEKİ HABER

‘Fotoğrafçı hiçbir zaman objektif olmaz’

SONRAKİ HABER

Kürt Film Günleri başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...