22 Mayıs 2007 00:00

Alman askerleri Afganistan’dan çekilmiyor

Afganistan’da Alman askerlerine karşı gerçekleştirilen intihar saldırısından bir gün sonra hükümet, “işgale devam” açıklamasını yaptı.

Paylaş

Afganistan’da Alman askerlerine karşı gerçekleştirilen intihar saldırısından bir gün sonra hükümet, “işgale devam” açıklamasını yaptı. 19 Mayıs günü gerçekleştirilen saldırıda, üç Alman askeri yaşamını yitirirken, ikisi ağır olmak üzere beş asker yaralanmıştı. Saldırıda ayrıca, beş Afgan vatandaşı öldü ve 16 sivil yaralandı.
‘Geri çekilmek olmaz!’
Alman askerlerine karşı saldırıyı kınayan Başbakan Angela Merkel, “Bu alçak saldırı hepimizde tiksinti ve kedere neden oldu. Saldırganların hedefi Afganistan’ın yeniden inşasını engellemek, yapılanları imha etmeye yöneliktir. Ama uluslararası topluluk, ülkelerinin geleceğini inşa eden insanlara yardım etmekten kaçınmayacaktır” dedi.
Saldırıyı kınayan Federal Savunma Bakanı Franz Josef Jung ise, henüz yeterli bilgi sahibi olmadıklarını belirtirken, “Askerlerin güvenliği için her türlü önlem alınmıştı ama intihar saldırılarına karşı yüzde 100 güvenlik olmaz” dedi. “Bild am Sonntag” gazetesine verdiği demeçte “Askerlerimiz bundan sonra da büyük risklerle karşı karşıya kalacak” diye konuşan Jung, “Ama buna karşın halkın güvenini kazanmak için araçlardan inmek zorundayız” dedi.
Jung’un bu açıklaması bir önceki Savunma Bakanı Peter Struck’un, “Almanya asker ölümlerine alışmalı” sözünü hatırlattı. 14 Kasım 2005’te gerçekleşen ve bir Alman askerinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısının ardından Struck, “Bu tür saldırılara artık alışmalıyız” demişti.
Hükümet partilerinin savunma politikası sözcüleri, Alman ordusunun Afganistan’dan çekilmesinin düşünülmemesi gerektiğini söylediler. “Yaşanan olay ne kadar kötü olsa da askerlerin geri çekilmesini veya görev süresini uzatmamayı aklımızdan dahi geçirmemeliyiz” diye konuşan Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Fraksiyon Başkanvekili Walter Kolbow, “Bütün bir olayı değerlendirirken bu tür olaylardan fazla etkilenmememiz gerekir” dedi.
“Askerleri geri çekmek aptallık olur” diye konuşan Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Dış Politika Sözcüsü Karl Theodor Freiherr zu Gutenberg, “Bu sadece uluslararası terör tehlikesinin artmasına neden olacaktır. Uluslararası camianın bize yönelik taleplerinin bundan sonra artacağını da bilmeliyiz” dedi.
Sorumlu Alman hükümetidir!
Sol Parti ile Emek ve Toplumsal Adalet Partisi-Seçim Alternatifi’nden (WASG) yapılan açıklamalarda ise, “Başka yerde suçlu aranmasına gerek yok. Sorumlu askerleri Afganistan’a gönderen Alman hükümetidir” denildi. Afganistan’daki işgalin uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtilen açıklamada, “Askerlerin derhal geri çekilmesi “ talep edildi.
“Başbakan Merkel, askerlerin ölümünden birinci derece sorumludur” denilen açıklamada, “Askerlerin geri çekilmesi ve Afganistan’ın gerçek anlamda kalkınması için gerekli yardımlar için özel bir plan hazırlanmalı” görüşü savunuldu.
Sol Parti’yi “vahşi bir olayı politik çıkarlar için kullanmakla” suçlayan Savunma Bakanı Jung, “Askerlerimiz görevlerini yerine getirinceye kadar bölgede kalacaklar” dedi.
21 Alman askeri öldü
Afganistan’da 2001 yılında başlayan Amerikan işgali kapsamında, 3 bin 150 Alman askeri ISAF adına hareket ederken “Sürekli Özgürlük” adı altında sürdürülen operasyonda ise KSK timine bağlı 100 komandonun bulunduğu tahmin ediliyor.
Bugüne kadar Afganistan’da 21 Alman askeri değişik biçimlerde yaşamlarını yitirdi. ABD’nin emri altında çatışmalara katıldığı bilinen KSK özel timinden kayıp olup-olmadığı konusunda ise kamuoyuna bilgi verilmiyor. (AVRUPA HABER MERKEZİ)
Kadın milletvekili azledildi

Afganistan’da, meclisin “ahırdan daha kötü olduğunu” söyleyen kadın milletvekili görevinden azledildi.
Malalay Joya, özel bir televizyon kanalıyla yaptığı röportajda, “Bir ahır çok daha iyidir. Hiç değilse orada yük taşıyan bir eşek ve süt veren inek bulunur. Parlamento bir ahırdan daha kötü durumda” demişti.
2005 seçimlerinde meclise giren 28 yaşındaki kadın hakları savunucusu Joya’nın görevinden azledilmesi için mecliste yapılan oylama öncesinde, bu röportaj milletvekillerine izletildi. Joya, daha önce de savaş ağalarına karşı sert eleştirileriyle dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

G8’e karşı eylemler yapıldı

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...