22 Mayıs 2007 00:00

Lübnan ordusu kampı kuşattı

Lübnan’da ordu güçleriyle iki gün boyunca kanlı çatışmalara giren “El Fetih El İslam” adlı örgütün, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın liderliğini yürüttüğü El Fetih hareketiyle ilişkisi olmadığı açıklandı.

Paylaş

Lübnan’da ordu güçleriyle iki gün boyunca kanlı çatışmalara giren “El Fetih El İslam” adlı örgütün, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın liderliğini yürüttüğü El Fetih hareketiyle ilişkisi olmadığı açıklandı.
El Fetih hareketinden yapılan açıklamada, “Sözde El Fetih El İslam’ın, El Fetih ya da diğer Filistinli gruplarla bir ilişkisi yoktur ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün bir kolu değildir” denildi. Açıklamada, Lübnan’daki Beddavi ve Nahr El Bared mülteci kamplarında kalan Filistinli mültecilere de bu grubun tecrit edilmesi çağrısında bulunuldu.
Bedevi mülteci kampındaki bazı Filistin kurumlarının, bu örgütün kontrolünde olduğu belirtilen açıklamada, El Fetih’in, Lübnan’ın birliği ve egemenliğinin korunmasından yana olduğu ve Lübnan’ın içişlerine müdahale girişimlerine karşı çıktığı kaydedildi.
Örgüt geçen yıl kuruldu
Filistinli radikal dinci “El Fetih El İslam” örgütü, ideolojik olarak El Kaide ile yakınlığını gizlemiyor. Trablus yakınlarındaki 22 bin kişilik Nahr El Bared Filistin mülteci kampında yerleşik olan örgüt, kuruluşunu 26 Kasım 2006’da ilan etti.
Filistin’deki El Fetih’in Lübnan’daki temsilcisi Sultan Ebul Aynain, El Fetih El İslam grubunun, El Kaide’ye bağlı olduğunu ve Lübnan’a, Irak’tan gelen 150 Arap militan soktuklarını açıklamıştı. Örgütün bölgeye yerleşmesi gerginliğe yol açmış, Lübnanlı yetkilileri ise kaygılandırmıştı.
El Fetih El İslam’ın lideri Şakir Abssi, merkezi Şam’da bulunan Fetih-İntifada örgütüne mensuptu, ancak daha sonra kendi grubunu kurdu. Abssi’nin El Kaide’nin Irak’taki kolunun, öldürülen Ürdünlü lider Ebu Musab El Zerkavi ile de bağlantıları olduğu ileri sürülüyordu.
İç savaş görüntüleri
El Fetih El İslam örgütü ile Lübnanlı askerler arasında iki gün süren çatışmalarda, yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kişinin de yaralandığı çatışmalarda, ölenlerin yarısına yakını Lübnan askerleri.
Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, El Fetih El İslam adlı örgütün sivil barışa zarar vermek istediğini kaydetti ve halkı, orduyla iç güvenlik birimlerine destek vermeye çağırdı. Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud da gözaltına alınan kişilerin arkasında kimlerin bulunduğunun ve amaçlarının ne olduğunun araştırılmasını istedi. Parlamento Başkanı Nebih Berri, saldırıları kınarken İçişleri Bakanı Hasan Sabih, bu örgütün 13 Şubat’ta başkent Beyrut’un doğusunda 3 Hıristiyanın öldürülmesinin sorumlusu olduğunu söyledi ve örgütün, Suriye güvenlik güçleri tarafından yönlendirildiğini öne sürdü.
Önceki akşam saatlerinde toplanan Lübnan hükümeti ise orduya, “kuzeyde düzeni sağlamak için bütün önlemleri alması” talimatını verdi.
Filistinlilerle geçmişte yapılan anlaşmalar uyarınca ordunun, Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarına girmesine izin verilmiyor.
Liderlerden biri öldü
Lübnanlı güvenlik yetkilileri, çatışmalarda öldürülen bir militanın, örgütün liderlerinden Saddam El Hajdib olduğunu açıkladı. Hajdib’in cesedinin, Lübnanlı askerlerin baskın düzenlediği bir binadaki yanmış 10 militanının arasında bulunduğu belirtildi.
El Hajdib, Almanya’daki saldırı girişimiyle ilgili olarak Lübnan’da gıyabında yargılanıyordu. Lübnanlı yetkililer, geçen yıl 31 Temmuz’da Almanya’da iki trene bomba yerleştirdikleri gerekçesiyle 4 şüpheliyi yakalamıştı. Koblenz ve Dortmund’daki trenlere yerleştirilen bombalar patlamadan, aynı gün içinde bulunmuştu.
Öte yandan Lübnan başkenti Beyrut’ta, Hıristiyanların yaşadığı Eşrafiye’de bir alışveriş merkezi yakınındaki patlamada bir kadın öldü, altı kişi yaralandı. Patlamanın, bir araca konan bombadan kaynaklandığı açıklandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD Müşerref’i maaşa bağlamış

SONRAKİ HABER

G8’e karşı eylemler yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...