22 Mayıs 2007 00:00

İsrail saldırıları şiddetleniyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürüyor. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bir otomobile düzenlenen saldırıda, dört Filistinli hayatını kaybetti.

Paylaş

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürüyor. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bir otomobile düzenlenen saldırıda, dört Filistinli hayatını kaybetti. İslami Cihad örgütü, ölenlerin kendi mensubu olduğunu bildirdi.
İsrail tanklarının açtığı ateşte, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahya’da Emin El Masri adında bir Filistinlinin evi vuruldu. Evde bulunanlardan biri ağır olmak üzere beş kişi yaralandı. Yaralananların 3’ünün de yaşı küçük çocuklar olduğu bildirildi.
Bir Hamas liderinin evine düzenlenen hava saldırısında ölenlerin sayısı 8’e çıktı. Filistin meclisinde milletvekili olan Hamaslı Halil El Haya’nın, saldırı sırasında evde olmadığı öğrenildi. Ölenlerden ikisinin Haya’nın kardeşleri ve diğerlerinin de akrabaları olduğu belirtildi. Haya, Hamas ile El Fetih arasındaki ateşkes görüşmelerinde, Hamas’ı temsilen yer almıştı.
Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, Haya ailesinden ölenlerin sivil olduğunu belirterek, bunun, İsrail saldırısının, sivilleri de hedef aldığının bir işareti olduğunu ifade etti. Barhum, buna karşı her tür karşılık verme yolunun mubah olduğunu belirtti.
İsrail ordusu, bir El Fetih üyesinin evini de hedef aldı. İki füzenin isabet ettiği demir atölyesinde, El Fetih’e bağlı olan El Aksa Şehitleri Tugayları Üyesi Hamada Seyyumi öldü.
İsrail güvenlik kabinesinin önceki akşam yaptığı toplantıda, devam eden roket saldırılarına karşı, Gazze Şeridi’nde özellikle Hamas ve İslami Cihad hedeflerine askeri saldırıların yoğunlaştırılması kararı alınmıştı.
Haniye’den çağrı
Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Filistin televizyonunda yaptığı açıklamada, Filistin halkının korkunç bir katliamla karşı karşıya bulunduğunu, işgal kuvvetlerinin, kadınlar ve çocuklar dahil sivilleri hedef aldığını, tesisleri yerle bir ettiğini belirtti.
Filistin Başbakanı, El Fetih ve Hamas gruplarından da aralarındaki anlaşmaya uymalarını ve İsrail saldırılarına karşı tek vücut olmalarını istedi. Haniye, dünyaya da İsrail katliamlarını önleme çağrısı yaparak, Arap Birliği ülkeleri ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, İsrail saldırılarına karşı harekete geçmesini istedi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna da, saldırıyı kınayarak başta Dörtler Grubu ve ABD olmak üzere uluslararası kamuoyunu, İsrail saldırılarını durdurması için baskı yapmaya çağırdı.
Roket saldırıları sürüyor
İsrail’in yoğun hava saldırılarına rağmen Gazze Şeridi’nden İsrail’e Kassam roketi saldırıları da sürüyor. Bir gün içinde İsrail tarafına en az 17 Kassam roketinin atıldığı bildirildi. Sabah atılan 3 roketin biri, Aşkelon’un güneyindeki açık araziye düşerken diğer ikisi Sderot’ta bir kibutz yakınına düştü, ancak herhangi bir ölüm ya da yaralanmaya neden olmadı.
Bu arada Hamas ve El Fetih’ten yapılan ortak yazılı açıklamada, gruplar arasındaki çatışmaları durduran ateşkesin sürdürülmesi çağrısı yapıldı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

DÖNÜŞÜM

SONRAKİ HABER

ABD Müşerref’i maaşa bağlamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...